Rusia se folosește de bașcana Găgăuziei ca să destabilizeze R. Moldova sau să-și justifice viitoare operațiuni (ISW)

Data publicării:
putin si bascana gagauziei
Rusia se folosește de bașcana Găgăuziei ca să destabilizeze R. Moldova sau să-și justifice viitoare operațiuni. FOTO: Profimedia Images

Kremlinul încearcă să folosească actori pro-ruși din Republica Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare. Astfel, Rusia vrea să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană sau chiar să își justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Moldovei, potrivit ISW.

Comentariul vine în contextul în care başcana prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guţul, a avertizat vineri Chişinăul că regiunea îşi va declara independenţa dacă Republica Moldova va alege să se unească cu România.

"Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (...) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia'', a scris Guţul pe Telegram. În 5 aprilie, ea susținuse că unificarea dintre Moldova și România ar fi „moartea” Moldovei și a limbii și culturii moldovenești.

Prin aceste declarații, ea a sugerat că oficialii români controlează guvernul de la Chișinău, scrie ISW, care adaugă că acesta este ultimul din seria eforturilor recente ale Kremlinului de a pune sub semnul întrebării suveranitatea guvernelor europene pro-occidentale.

Interviul lui Huțul la televiziunea de stat rusă a urmărit să creeze condiții care să justifice o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei, potriit sursei citate. Mesajul ei s-a îndreptat spre publicul rusofon și pro-rus din Găgăuzia, republica separatistă pro-rusă a Moldovei, dar și din alte regiuni pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și cel din Rusia.

Kremlinul consideră probabil acțiunile sale în Republica Moldova ca parte a conflictului geopolitic existențial mai larg al Rusiei cu Occidentul. Ministerul rus al Afacerilor Externe (MFA) și oficialii din ministerul de externe au sugerat recent că țările occidentale conduc politica de securitate națională a guvernului armean și au spus că Finlanda și-a „pierdut independența în luarea deciziilor în materie de politică externă” după aderarea la NATO.

Nu e prima oară când Kremlinul face afirmații false, subliniază ISW, care amintește susținerile false ale Rusiei că NATO controlează Ucraina și folosește Ucraina pentru a amenința Rusia, cu scopul de a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invazia.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri