Rusia și Iranul, excluse de la Conferinţa de Securitate de la Munchen. China va fi reprezentată de ministrul de externe

Data actualizării: Data publicării:
Bundespressekonferenz Muenchner Sicherheitskonferenz und Munich Security Report 2023 Aktuell,13.02.2023,Berlin,Munich Se
Rusia și Iranul, excluse de la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Foto: Profimedia Images

Guvernul rus a fost exclus de la Conferinţa de Securitate de la Munchen din cauza războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, au declarat luni organizatori ai reuniunii internaţionale la nivel înalt, relatează agenția germană de presă DPA.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când Moscova nu va participa la evenimentul anual care reuneşte lideri mondiali şi factori de decizie pentru a discuta provocările la adresa securităţii internaţionale.

Oficiali ai guvernului iranian sunt, de asemenea, excluşi în acest an. În total, peste 40 de şefi de stat şi de guvern şi 90 de miniştri vor participa la conferinţa, care se desfăşoară de vineri până duminică în capitala landului Bavaria.

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele polonez Andrzej Duda şi cancelarul german Olaf Scholz vor participa la conferinţă, notează Agerpres.

Ministrul de externe chinez Wang Yi va participa însă la conferinţa de securitate, fiind pentru prima dată când un înalt oficial al guvernului chinez participă la acest eveniment de la începutul pandemiei. La Conferinţa de Securitate de la München, Wang Yi va susţine un discurs"pentru a comunica viziunea securităţii comune, cuprinzătoare, durabile şi în spiritul cooperării" susţinută de preşedintele Xi Jinping, pentru "a face clar angajamentul constant al Chinei faţă de dezvoltarea paşnică şi pentru a împărtăşi poziţia Chinei cu privire la problemele internaţionale majore" în materie de securitate, precizează MAE chinez.

Cea de-a 59-a ediție a Conferinței de Securitate de la München (MSC), cel mai prestigios forum consacrat securității transatlantice și internaționale, va reuni în perioada 17-19 februarie peste 45 de șefi de stat și de guvern, peste 80 de miniștri din toate colțurile lumii, liderii celor mai importante organizații internaționale – ONU, NATO și UE – și cea mai mare delegație din partea SUA, inclusiv peste o treime din Senatul american.

La aproape exact un an de la invazia militară a Rusiei în Ucraina, Conferința de Securitate de la München 2023 va oferi o oportunitate de a face bilanțul coeziunii alianțelor și al angajamentului politic față de ordinea internațională bazată pe reguli și va oferi o platformă excepțională pentru a discuta numeroasele provocări urgente în materie de securitate cu care ne confruntăm în prezent, informează organizatorii.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri