Live Text Ucraina anunță că forțele sale armate continuă să avanseze în jurul Bahmutului și îi încercuiesc pe ruși

Data actualizării: Data publicării:
bahumt nou
Ruine în Bahmut. Foto: Facebook / Ministerul Apărării din Ucraina

Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din februarie 2022. Anterior, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, anunța victoria în Bahmut. Afirmațiile acestuia au fost dezmințite categoric de armata ucraineană, care a transmis că Prigojin minte și că se dau în continuare lupte la Bahmut. Duminică, președintele Volodimir Zelenski se întâlnește cu Joe Biden, în cadrul summitului G7 de la Hiroshima, notează The Guardian. Sâmbătă seara, Zelenski a transmis că încearcă să atragă „ cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de partea Ucrainei”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Volodimir Zelenski, după summit-ul G7: „Lumea ne aude glasul. Împreună vom creşte potenţialul Ucrainei”

ACTUALIZARE 00.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs către Ucraina rostit din avion, că ţara nu trebuie să uite, cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice, pe cine a pierdut şi că trebuie să fie puternică, transmite News.ro.

El a vorbit despre deplasările din ultimele zile şi despre discuţiile pentru Ucraina.

„Terminăm această săptămână foarte dificilă, dar foarte importantă. Vineri, am avut Liga Arabă. Sâmbătă şi duminică – G7 plus Ucraina şi un format extins. A fost intens. Lumea ne aude glasul. Garanţii de protecţie şi securitate, recuperarea tuturor teritoriilor noastre, a tuturor oamenilor noştri, justiţie, implementarea Formulei noastre de Pace. Avem o înţelegere cu majoritatea lumii cu privire la fiecare punct important pentru Ucraina. Şi împreună vom creşte potenţialul Ucrainei. Astăzi, duminică, aici la Hiroshima, Ucraina a fost un participant cu adevărat onorat la summitul G7. Subiectul Ucraina este principal, respectul pentru toţi ucrainenii este deosebit. Sunt recunoscător G7”, a mai spus el în mesaj.

Zelenski a enumerat liderii cu care s-a întâlnit în timpul summitului.

„Întâlnire cu preşedintele Biden – şi, ca întotdeauna, devenim mai puternici după astfel de discuţii. Întâlnire cu liderul Indoneziei – semnificativă. Întâlnire cu preşedintele Republicii Coreea – există potenţialul pentru relaţii puternice. Întâlnire cu prim-ministrul canadian Trudeau – mulţumesc, Justin. Am vorbit şi cu liderii din Vietnam şi Australia. Am vorbit separat şi în detaliu cu prim-ministrul Japoniei – vom spori cooperarea. De asemenea, a avut loc o ceremonie foarte importantă la Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai declarat că „unitatea cu lumea, protecția pentru ucraineni și puterea statului ucrainean vor fi cel mai demn tribut adus memoriei oamenilor din diferite generații, ale căror vieți au fost distruse și călcate în picioare de răul rusesc”.

„Unitatea noastră cu lumea, protecţia noastră pentru ucraineni şi puterea noastră – puterea statului ucrainean – vor fi, de asemenea, cel mai demn tribut adus memoriei oamenilor noştri din diferite generaţii, ale căror vieţi au fost distruse şi călcate în picioare de răul rusesc, prin această tiranie de lungă durată care îşi schimbă forma, dar ucide la fel de brutal. Astăzi este Ziua de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice, Ziua de Comemorare a tuturor celor care au fost ucişi în timpul regimului sovietic. Să nu uităm ce s-a întâmplat, să nu uităm pe cine am pierdut şi să nu uităm că trebuie să fim puternici”, a mai afirmat liderul de la Kiev.

Ucraina anunță că forțele sale continuă să avanseze în jurul Bahmutului

ACTUALIZARE 22:35 Ucraina a anunțat, duminică, că forțele sale armate continuă să avanseze în jurul Bahmutului, cu scopul de a înconjura orașul și pe ruși, după ce Moscova a felicitat mercenarii Wagner și trupele rusești pentru capturarea acestuia, potrivit Reuters.

Generalul Oleksandr Syrskyi a declarat într-o postare pe Telegram că trupele Kievului avansează asupra forțelor rusești și se apropie de o „încercuire tactică" a orașului, în care locuiau anterior 70.000 de persoane.

Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat duminică că a vizitat pozițiile de pe linia frontului de lângă Bahmut și a mulțumit trupelor care apără zona.

Afirmația lui Syrskyi, potrivit căreia forțele ucrainene își continuă înaintarea de-a lungul flancurilor orașului, a fost reluată de ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

„Forțele noastre au format un semi-cerc în jurul orașului, ceea ce ne oferă posibilitatea de a distruge inamicul. Inamicul trebuie să se apere în partea din oraș pe care o controlează”, a declarat Maliar pe Telegram.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat la finalul summitului G7 că trupele ruseşti se află în Bahmut, dar oraşul „nu este ocupat”.

Rusia, despre prezența lui Volodimir Zelenski la summitul G7: „Un spectacol de propagandă”

ACTUALIZARE 17:50 Rusia a calificat duminică drept un „spectacol de propagandă” prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G-7, relatează AFP, citând un comunicat al Ministerului rus de Externe, transmite Agerpres.

„Liderii G-7 l-au invitat la reuniunea lor pe liderul regimului de la Kiev, pe care îl controlează, şi au transformat evenimentul de la Hiroshima într-un spectacol de propagandă”, potrivit MAE rus.

Acelaşi comunicat denunţă faptul că „principala concluzie a summitului au reprezentat-o o serie de anunţuri pline de ură anti-rusă şi anti-chineză”. G-7 a devenit „un incubator de elaborare, sub conducerea anglo-saxonilor, a unor iniţiative distrugătoare care pun în pericol stabilitatea mondială”, conchide MAE rus.

Biden, după întâlnirea cu președintele Ucrainei: Zelenski a promis că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

ACTUALIZARE 15:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat „asigurări categorice” omologului său american Joe Biden că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc, le-a spus președintele american jurnaliștilor la summitul G7 din Japonia.

Joe Biden a dat vineri undă verde ca alte ţări să furnizeze Ucrainei aceste avioane de luptă de fabricaţie americană solicitate de multă vreme de Kiev, informează Agerpres. În acelaşi timp, Biden le-a spus jurnaliştilor că avioanele F-16 vor putea fi folosite totuşi „oriunde trupele ruseşti se află în Ucraina”.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este încrezător că ţara sa va primi avioanele F-16 necesare pentru a respinge invazia rusă.

Zelenski: Trupele ruseşti sunt în Bahmut, dar oraşul „nu este ocupat”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, la finalul summitului G7, că trupele ruseşti se află în Bahmut, dar oraşul "nu este ocupat", a doua zi după ce Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Astăzi, ei sunt în Bahmut. Bahmut nu este ocupat de Rusia astăzi”, a spus Zelenski într-o conferinţă de presă de la finalul summitului G7 din Hiroshima, după o primă serie de declaraţii ambigue înainte de întâlnirea cu Joe Biden, mai devreme, duminică. „Nu pot să împărtăşesc cu voi opiniile tactice ale militarilor noştri. Cel mai dificil ar fi să existe o eroare tactică la Bahmut şi ca oamenii noştri să fie încercuiţi”, a adăugat Zelenski.

Viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, a dat asigurări anterior că trupele de la Kiev controlează încă "anumite instalaţii industriale şi infrastructuri" în oraş şi că au "încercuit parţial" Bahmut datorită unui recent avans pe flancurile de nord şi de sud.
De asemenea, preşedintele ucrainean a comparat distrugerile provocate de luptele de la Bahmut cu cele cauzate de bomba atomică de la Hiroshima, în 1945.

„Vă spun cu sinceritate că fotografiile din Hiroshima distrusă îmi reamintesc de Bahmut. Nu mai există nimic în viaţă, toate clădirile sunt distruse (...), o distrugere absolută şi totală”, a declarat Zelenski în conferinţa de presă.

Biden a anunţat un nou pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina

ACTUALIZARE 14:25 Preşedintele Joe Biden a anunţat duminică, la reuniunea G7, un nou pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina şi i-a spus preşedintelui Volodimir Zelenski că Statele Unite fac tot posibilul pentru a întări apărarea Ucrainei în războiul cu Rusia, transmite Reuters, potrivit News.ro. 

President Volodymyr Zelenskyy at the G7 summit in Hiroshima.
Volodimir Zelenski, alături de Joe Biden. Foto: Profimedia

La o întâlnire cu liderul ucrainean în marginea summitului G7 al liderilor mondiali de la Hiroshima, Japonia, Biden a spus că pachetul de ajutor militar include muniţie, artilerie, vehicule blindate şi antrenament.

„Împreună cu întregul G7, susţinem Ucraina şi promit că nu vom pleca nicăieri”, i-a spus Biden lui Zelenski. În cadrul întâlnirii, Biden a subliniat disponibilitatea ţării sale de a ajuta la construirea capacităţii pe termen lung a Ucrainei de a se apăra şi de a descuraja agresiunea rusă, a spus Casa Albă.

În acest scop, Biden a discutat despre sprijinul SUA pentru un efort comun cu naţiunile aliate şi partenere de a antrena piloţi ucraineni pe avioanele de luptă din a patra generaţie, cum ar fi F-16.

Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru noul pachet şi pentru asistenţa financiară de 37 de miliarde de dolari până în prezent, a spus biroul său.

Ucrainenii mai controlează doar câteva clădiri în Bahmut, anunță Kievul

ACTUALIZARE 14:15 Armata ucraineană mai controlează doar „câteva clădiri” în sud-vestul orașului Bahmut, relatează The Kyiv Independent. Armata ucraineană a transmis duminică că situația din Bahmut este „extrem de dificilă”, dar Ucraina deține încă „câteva clădiri” și fortificații în partea de sud-vest a orașului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Între timp, Zelenski a propus la Hiroshima organizarea summitului pentru pace în iulie, în ziua când se împlinesc 500 de zile de când Ucraina se apără împotriva invadatorilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Putin anunță că lupta pentru Bahmut s-a terminat și le mulțumește mercenarilor Wagner

ACTUALIZARE 11:05 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a felicitat duminică pe militarii ruşi şi pe mercenarii din grupul Wagner pentru "eliberarea" oraşului Bahmut, pe care îl identifică cu numele său din perioada sovietică, Artiomovsk, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului, Putin afirmă că lupta - cea mai lungă din războiul de 15 luni - s-a încheiat cu victoria Rusiei şi că toţi cei care au excelat în tabăra rusă vor fi recompensaţi de stat.

„Şeful statului a felicitat grupurile de asalt ale Wagner, precum şi membrii unităţilor Forţelor Armate Ruse care le-au furnizat sprijinul necesar şi acoperire pe flancuri, pentru încheierea operaţiunii de eliberare a Artiomovks”, se menţionează în comunicat. „Toţi cei care s-a distins vor fi premiaţi de stat”, se mai menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, despre care presa internaţională a scris că a părut să confirme pierderea Bahmut la summitul G7 de la Hiroshima, a retractat duminică prin purtătorul său de cuvânt. „Întrebarea jurnalistului: ruşii susţin că au cucerit Bahmut”, a scris Serhii Nikiforov pe Facebook. „Răspunsul preşedintelui: Cred că nu”.

„În acest mod, preşedintele a negat cucerirea Bahmut”, a adăugat Nikiforov în ucraineană.

Consilierul lui Zelenski spune ca acesta a fost înțeles greșit

ACTUALIZARE 10:20 Ucraina a anunţat duminică că luptă în continuare pentru controlul oraşului Bahmut, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat anterior, la Hiroshima, că oraşul rămâne „doar în inimile noastre”, relatează Reuters.

Întrebat înainte de întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden dacă oraşul este în continuare în mâinile ucrainenilor după ce ruşii au anunţat că l-au cucerit în totalitate, Zelenski le-a răspuns jurnaliştilor: „cred că nu”. El a adăugat că „astăzi, Bahmut este doar în inimile noastre”.

Un purtător de cuvânt al lui Zelenski a clarificat ulterior că Zelenski a răspuns unei părţi diferite a întrebării, respectiv cea privind afirmaţia ruşilor că au cucerit oraşul. „Întrebarea jurnalistului: ruşii susţin că au cucerit Bahmut”, a scris Serhii Nikiforov pe Facebook. „Răspunsul preşedintelui: Cred că nu”. El a adăugat în ucraineană: „În acest mod, preşedintele a negat cucerirea oraşului Bahmut” de către ruşi.

Rusia a anunţat sâmbătă că a cucerit pe deplin oraşul din estul Ucrainei, ceea ce ar însemna încheierea celei mai lungi bătălii din războiul de 15 ani. „Este o tragedie. Nu mai este nimic în acest loc”, a spus Zelenski.

Zelenski pare să confirme pierderea oraşului Bahmut

ACTUALIZARE 09:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dezvăluit jurnaliștilor, în timpul vizitei în Japonia, că orașul Bahmut este „distrus”. „A rămas foarte puțin din oraș”, a mai declarat el, potrivit Sky News

Întrebat dacă Bahmut se află sub controlul Ucrainei, președintele ucrainean a spus: „Cred că nu. De astăzi, este doar în inimile noastre”, a spus Zelenski. „Trebuie să înțelegem că nu mai există nimic. Au distrus totul. Este o tragedie”, adaugă el. 

Zelenski s-a întâlnit cu Biden. Președintele SUA a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina

ACTUALIZARE 09:30 Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina în timpul întâlnirii cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Discuția a avut loc duminică în Japonia.

zelenski si biden
Volodimir Zelenski discută cu Joe Biden

Joe Biden i-a spus lui Volodmir Zelensk, în timpul unei întâlniri în Japonia, că America va continua să ajute Ucraina pentru a-și consolida apărarea.

Întâlnirea a avut loc în timpul summitului G7, la care a fost invitat să participe și Zelenski. Biden a spus că noul pachet conține muniție, artilerie și vehicule blindate, potrivit Sky News.

Zelenski se întâlnește cu Joe Biden la summitul de la Hiroshima

ACTUALIZARE 08:00 Preşedintele Volodimir Zelenski se întâlnește, duminică, la Hiroshima, cu liderul american Joe Biden, cu ocazia summitului G7 găzduit de Japonia.

La fotografia de grup, Zelenski a stat lângă premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele francez Emmanuel Macron. El urmează să susţină un discurs în cursul zilei de duminică, la încheierea summitului, scrie The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski, mesaj de la summitul G7: Atragem cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de partea Ucrainei 

ACTUALIZARE 07:50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video, sâmbătă, în social media, în contextul prezenţei sale la summitul G7 din Japonia, care are loc până duminică. Liderul de la Kiev a spus că s-au discutat subiecte legate de formula de pace, de apărare şi programe de sprijin pentru Ucraina, scrie News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a afirmat că a avut discuţii productive cu premierul Indiei, Narendra Modi, cu premierul britanic Rishi Sunak, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

„Formula de pace. Atragem cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de partea Ucrainei. Apărare. Programe de sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Finanţe şi economie. Prima zi la Hiroshima este foarte puternică. A doua zi va fi şi mai puternică”, a notat Zelenski pe Twitter.

Într-o postare pe Facebook, Zelenski a mulțumit duminică partenerilor Ucrainei. „Fiecare decizie pentru apărarea Ucrainei aduce victoria noastră mai aproape. Mulțumesc tuturor partenerilor și aliaților noștri pentru sprijinul acordat”, a scris acesta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Moscova anunță că rușii au cucerit Bahmut

ACTUALIZARE 07:40 Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din februarie 2022. Anunţul Moscovei a urmat celui făcut de liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care cu câteva ore mai devreme anunțase victoria în Bahmut. Afirmațiile lui Prigojin au fost dezmințite categoric de armata ucraineană, care a trasmis că liderul Wagner minte și că se dau în continuare lupte la Bahmut.

„În urma acţiunilor ofensive ale unităţilor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei din unitatea +Sud+, eliberarea oraşului Artemivsk este completă”, a afirmat ministerul rus al apărării, folosind numele sovietic al localităţii Bahmut.

Viceministrul ucrainean al apărării Ganna Maliar afirmase mai devreme pe Telegram că apărătorii ucraineni controlează în continuare "anumite instalaţii industriale şi infrastructuri", precum şi clădiri de apartamente, deşi „situaţia (este) critică”.

Anunţul Moscovei a urmat celui făcut de liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care cu câteva ore mai devreme revendicase capturarea oraşului, epicentru al luptelor.

Liderul mercenarilor Wagner i-a criticat, în același discurs, pe ministrul Apărării din Rusia Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major Valeri Gherasimov care ar fi „transformat acest război într-un joc personal” ceea ce a făcut ca la Bahmut să moară „de cinci ori mai mulți băieți” decât ar fi fost necesar. Acesta a mai spus că până pe 25 mai, Bahmut va fi predat armatei ruse. „Până pe 25 mai vom curăța complet orașul, vom construi poziții defensive și îl vom preda armatei”, a spus liderul mercenarilor.

Afirmațiile acestuia sunt însă dezmințite categoric de purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cervatîi. „Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut”, a spus acesta.

Dacă va fi confirmată, capturarea oraşului Bahmut ar permite Rusiei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare. Ar interveni, de asemenea, înaintea unei contraofensive de amploare pe care Kievul spune că o pregăteşte de luni de zile, scrie AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, după comunicatul de presă ministerului apărării, a felicitat grupul Wagner şi armata pentru „finalizarea operaţiunii (care a făcut posibilă) eliberarea oraşului Artemivsk”, potrivit unui comunicat al Kremlinului preluat de către agenţiile ruse de presă, printre care TASS.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri