Rusia vrea să creeze o „zonă tampon” în regiunea Harkov, pentru a se pune la adăpost de atacuri lansate din Ucraina

Data publicării:
sat distrus de rusi in regiunea harkov
Foto: Profimedia

Kremlinul a declarat miercuri că militarii ruşi lucrează în continuare la crearea unei „zone tampon” în regiunea ucraineană Harkov, la frontiera cu Rusia, pentru a limita atacurile ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, însă acest lucru necesită timp, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.

„Tot ceea ce se întâmplă în acest sector este subordonat misiunii” de asigurare a securităţii oraşului Belgorod şi a regiunii omonime, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Efe și Reuters,preluate de Agerpres.

Potrivit lui Peskov, „îndeplinirea acestei sarcini s-ar putea întinde în timp, are nevoie de timp”.

„Lucrăm în această direcţie”, a adăugat el, menţionând că Ministerul Apărării rus este entitatea cea mai calificată să furnizeze informaţii cu privire la termenele posibile.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în luna mai că Rusia creează o astfel de zonă pentru a-şi proteja regiunile de frontieră de atacurile ucrainene.

Ca răspuns la atacurile zilnice asupra teritoriului său, Ucraina atacă în mod regulat regiunile de frontieră ruseşti atât cu drone, cât şi cu rachete, cea mai afectată fiind regiunea Belgorod de la graniţa cu Harkov, unde forţele ruse încearcă de mai multe luni să stabilească o fâşie de securitate.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a indicat marţi că patru civili au fost ucişi într-un atac ucrainean asupra unui bar din satul Nikolskoe cu o zi înainte, aceasta în timp ce Rusia a lansat cel mai devastator atac cu rachete luni asupra Ucrainei, făcând zeci de morţi, inclusiv copii, şi sute de răniţi, atacând şi un spital pediatric din Kiev, pe lângă alte ţinte.

Potrivit datelor Moscovei din aprilie, peste 120 de civili au fost ucişi în regiune de la începutul războiului ca urmare a atacurilor ucrainene.

Dezacorduri cu Modi?

În acelaşi timp, Kremlinul a negat miercuri că ar fi existat vreun dezacord între preşedintele Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi la discuţiile lor de la Moscova din această săptămână, conform Reuters.

Modi a părut să-i facă un reproş lui Putin marţi, la o zi după atacul devastator al Rusiei asupra unui spital de copii din capitala ucraineană Kiev, când i-a spus că moartea unor copii nevinovaţi este dureroasă şi terifiantă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor că decizia de a anula o reuniune în format extins cu participarea delegaţiilor rusă şi indiană a fost luată din motive de planificare şi pentru că întreaga agendă fusese deja acoperită.

„Aceasta nu are absolut nimic de-a face cu dezacorduri sau situaţii problematice”, a spus el, indicând, potrivit portalului rusesc RBC.ru, că preşedintele rus şi premierul indian au avut o discuţie ce a durat în total peste trei ore.

Premierul indian Narendra Modi a efectuat la începutul acestei săptămâni o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. Pentru Modi, vizita la Moscova a fost prima deplasare externă după ce a fost reales pentru un al treilea mandat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri