Cum a încercat Putin să îl asasineze la Miami pe agentul dublu care a demascat faimoasa rețea de spioni ruși „ilegali” din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Anna Chapman / Alexander Poteev / Vladimir Putin
Anna Chapman (stânga) era unul dintre cei 10 spioni ruși „ilegali”, care trăiau în SUA, demascați de fostul ofițer al serviciilor rusești de informații externe, Alexander Poteev (centru). Colaj foto: Profimedia Images / kp.ru

Rusia a încercat să-l asasineze pe un fost ofițer al serviciilor secrete rusești care trăia în Statele Unite în urma unei operațiuni care, într-un final, a eșuat, dar care a dus la un scandal diplomatic între cele două țări, șeful CIA de la Moscova, cât și omologul său de la Washington, fiind expulzați, relatează The New York Times, citând trei foști oficiali de rang înalt americani.

Alexander Poteev era un fost colonel din Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR), care a oferite secrete de stat autorităților americane cu ajutorul cărora aceștia au reușit să distrugă un cerc de spioni ruși în 2010, care trăiau sub identități false în SUA, cunoscuți drept „ilegali”.

Poteev a fost șeful-adjunct al Direcției „S” a SVR, unde a fost însărcinat cu supravegherea rețelei de spioni din SUA, în perioada 2000-2010. Începând din 1999, acesta începuse deja să lucreze în secret pentru CIA.

Poteev a fugit în SUA cu doar câteva zile înainte ca agenții FBI să îi aresteze pe spionii ruși, printre care se număra și Anna Chapman, iar Moscova l-a condamnat în absență în 2011 la 25 de ani de închisoare pentru trădare.

Newly Released Mugshots of Alleged Russian Spies
Cei 10 spioni ruși arestați în SUA în 2010: (primul rând) Anna Chapman, Michael Zottoli, Mihail Semenko, Cynthia și Richard Murphy; (al doilea rând) Patricia Mills, Tracey Foley, Donald Heathfield, Vicky Pelaez și Juan Lazaro. Foto: Profimedia Images

Rusia l-a recrutat în 2019 pe omul de știință mexican Hector Alejandro Cabrera Fuentes pentru a-i da de urmă lui Poteev în Miami Beach, Florida, acolo unde agentul dublu se stabilise, potrivit NYT.

Operațiunea clandestină a încălcat o linie pe care Rusia o evitase până atunci și anume de a asasina informatori ruși care și-au trădat țara pe teritoriul Statelor Unite.

„Liniile roșii s-au dus de mult pentru Putin”

„Liniile roșii s-au dus de mult pentru Putin”, a spus fostul ofițer CIA Marc Polimeropoulos, care a condus operațiunile agenției în Europa și Rusia. „El vrea să îi vadă pe toți oamenii ăștia morți.”

Fuentes a fost arestat în timp ce încerca să zboare înapoi în Mexic la câteva zile după ce nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit misiunea desfășurată în jurul reședinței păzite în care locuia Poteev, scrie The Moscow Times.

anna-chapman
După ce a fost deportată în Rusia, în urma unui schimb de prizonieri între Moscova și Washington, Anna Chapman a lucrat ca fotomodel și a devenit o personalitate media. Colaj foto: Profimedia Images

Un oficial al guvernului de la Moscova i-a pus la dispoziție lui Fuentes o descriere fizică a mașinii lui Poteev și l-a instruit pe cercetătorul mexican să găsească vehiculul, să afle numărul de înmatriculare și să îl informeze despre locul în care mașina se găsește, potrivit unei declarații din partea Departamentului de Justiție a Statelor Unite.

Fuentes a recunoscut că a primit ordine de la un oficial rus pentru a conduce operațiunea. Complotul era doar una din o serie de activități conduse de ruși, care au făcut ca SUA să impună sancțiuni împotriva Moscovei și să expulzeze 10 diplomați ruși, inclusiv presupuși spioni, în luna aprilie a anului 2021.

Rușii au expulzat la rândul lor 10 diplomați americani. Printre persoanele afectate s-au numărat mai mulți oficiali de top ai serviciilor de informații de la Moscova și Washington.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri