Dispariția lui Alexei Navalnîi face parte din planurile lui Putin pentru alegeri. Fost ministru rus: „Nu este nicio coincidență”

Data publicării:
Alexei Navalnîi vorbește prin videoconferință de la închisoare
Asistenții lui Navalnîi au oferit o recompensă în criptomonede pentru oricine poate oferi detalii complete și de încredere despre locul în care se află și starea sa. Foto: Profimedia Images

Alexei Navalnîi a fost din nou absent la două ședințe de judecată desfășurate vineri prin videoconferință, potrivit unei declarații a echipei sale, care a precizat că liderul opoziției din Rusia a dispărut de aproape trei săptămâni și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el, scrie CNN.

„Astăzi, Alexei trebuia sa aibă două procese. El, din nou, nu a fost adus la întâlniri. Navalnîi nu a fost ascuns niciodată așa de mult timp”, a transmis echipa lui Navalnîi printr-o postare pe Telegram.

Absența foarte lungă a lui Navalnîi din public a stârnit îngrijorări legate de starea lui de sănătate și de siguranța lui.

Asistenții lui Navalnîi au cerut din nou informații despre acesta și au oferit o recompensă în criptomonede pentru oricine poate oferi detalii complete și de încredere despre locul în care se află și starea sa.

Întrebați în mod repetat săptămâna trecută despre absența lui Navalnîi, oficialii de la Kremlin le-au spus reporterilor că nu au „nici intenția, nici abilitatea de a monitoriza soarta deținuților și procesul șederii lor în instituțiile relevante”.

Vladimir Molov, un fost ministru adjunct pentru energie, care acum este unul dintre consilierii lui Navalnîi, a declarat pentru CNN că momentul dispariției sale nu este unul întâmplător.

Molov: „Este o tactică deliberată”

Molov a menționat anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin prin care a transmis că urmează să candideze din nou la alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024, ceea ce ar însemna că ar putea rămâne la putere până cel puțin în anul 2030.

„Cred că este o tactică deliberată. Nu este nicio coincidență că Navalnîi a dispărut exact în momentul când așa-numitele false alegeri prezidențiale au fost anunțate și că Putin a anunțat că va candida din nou”, a spus Milov.

„Putin este dispus cu adevărat să arate că el va intra în Kremlin pentru încă un mandat prin intimidare, prin represiune, punând presiune pe societate și asta este clar o șantajare a tuturor forțelor de opoziție”, a adăugat Milov.

Milov a spus că în ciuda eforturilor sale de a-l găsi pe Navalnîi, „până acum, nu este niciun răspuns”.

„Colegii mei au bombardat toate instituțiile de detenție cunoscute din Rusia ca să încerce să îl găsească pe Navalnîi în toată țara”, a spus Milov, adăugând că au primit răspunsuri de la unele centre de detenție care au confirmat că Navalnîi nu a fost niciodată prezent acolo.

Unele dintre aceste centre, însă, nu au răspuns cererilor înaintate de echipa lui Navalnîi, procesul fiind unul „constant”, „obositor” și care necesită mult timp și efort.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri