Wikipedia luptă împotriva cenzurii rusești. Kremlinul „atacă informațiile vitale pentru viața oamenilor pe timp de criză”

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație Wikipedia
„Hotărârea insinuează că informațiile bine studiate și verificate de pe Wikipedia care sunt incongruente cu relatarea guvernului rus reprezintă dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier al Fundației Wikimedia. Foto: Profimedia Images

Fundația Wikimedia, care deține Wikipedia, a depus un recurs împotriva hotărârii judecătorești a unei curți de justiție din Moscova prin care li s-a cerut să elimine informația postată online despre invazia Ucrainei și a spus că oamenii au dreptul de a cunoaște adevărul despre război, informează Reuters.

Curtea din Moscova a amendat Fundația Wikimedia cu suma de 5 milioane de ruble (88.000 de dolari) pentru că a refuzat să șteargă ceea ce autoritățile ruse consideră a fi „dezinformare” în articolele despre războiul din Ucraina în limba rusă, precum cele intitulate „Invazia Rusiei în Ucraina”, „Crime de război în timpul invaziei rusești a Ucrainei” și „Masacrul de la Bucha”.

„Hotărârea insinuează că informațiile bine studiate și verificate de pe Wikipedia care sunt incongruente cu relatarea guvernului rus reprezintă dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier al Fundației Wikimedia.

Wikipedia este una dintre puținele principale surse de informații verificate în limba rusă și încă accesibile pentru populația rusă după campania Moscovei de a cenzura mass-media din Rusia.

Citește și: Putin vrea crearea unei alternative rusești la Wikipedia

„Guvernul atacă informația care este vitală pentru viața oamenilor pe timp de criză”, a spus LaPorte. „Cerem curții să reconsidere în favoarea drepturilor tuturor de a accesa informații și de a se exprima liber”.

Fundația a fost acuzată în temeiul unei legi prin care Rusia i-a cerut să șteargă informațiile interzise. Cazul a fost inițiat de autoritatea rusă pentru reglementarea comunicațiilor, Roskomnadzor.

În recursul introdus acum o săptămână de Wikipedia se precizează că ștergerea informației constituie o încălcare a drepturilor omului. Potrivit celor de la Wikipedia, Rusia nu are nicio autoritate asupra Fundației Wikimedia, care este disponibilă în toată lumea în peste 300 de limbi.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri