Opt alpiniști au murit în încercarea de a urca pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia

Data actualizării: Data publicării:
Erupția vulcanului Kliucevskaia Spoka din Kamceatka, Rusia
Kliucevskaia Sopka este cel mai înalt vulcan activ din Eurasia și cel mai înalt munte din Siberia. Foto: Profimedia Images

Opt persoane au murit în încercarea de a urca pe vulcanul Kliucevskaia Sopka în estul îndepărtat al Rusiei, iar alți patru alpiniști au rămas blocați după ce condițiile de ger și vânt puternic au împiedicat operațiunile de salvare, informează Reuters.

Autoritățile locale au anunțat inițial că șase alpiniști și-au pierdut viața și alți șase au rămas blocați pe cel mai înalt vulcan activ de pe masa continentală formată din Europa și Asia.

„Încă doi au murit”, a spus Roman Vasilevski, premierul adjunct al teritoriului Kamceatka, potrivit Interfax. Informația a fost transmisă de unul dintre supraviețuitori - un ghid montan - care a comunicat cu oficialii printr-un telefon prin satelit.

Grupul celor 12 alipiniști a pornit în ascensiune marți, 30 august, pe vulcanul de 4.754 de metri – cel mai înalt munte din Siberia – dar a întâmpinat probleme sâmbătă când o parte dintre ei au căzut de la altitudinea de 4.200 de metri, potrivit autorităților.

Vulcan Kamceatka Rusia
Doar patru dintre cei 12 alpiniști care au pornit în ascensiunea vulcanului mai sunt în viață și nu au putut fi salvați încă din cauza gerului și al vântului puternic. Foto: Profimedia Images

Salvatorii au încercat să ajungă la alpiniști duminică, dar au fost nevoiți să se întoarcă din drum după ce au întâmpinat vânt puternic ce nu le-a permis să aterizeze cu elicopterul.

„Erau programați să aterizeze la o altitudine de 3.300 de metri, dar din cauza vântului [care bătea] cu 30 de metri pe secundă, nu au reușit, deși au fost efectuate două încercări la câteva ore distanță”, a transmis echipajul de salvare.

Temperaturile pe acest vulcan pot ajunge până la -14 grade Celsius peste noapte. Autoritățile vor încerca din nou să îi salveze pe alpiniști în ziua următoare dacă le va permite vremea.

Kliucevskaia Sopka este cel mai înalt dintre cei peste 160 de vulcani din Peninsula Kamceatka și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseții sale excepționale.

Autoritățile avertizează că muntele, format din mormane de roci vulcanice, zăpadă și gheață, este considerat deosebit de periculos din cauza altitudinii sale și a riscului unei erupții vulcanice.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri