Rusia a lansat cu succes o rachetă de generaţie nouă, care va înlocui lansatoarele din anii 1960

Data publicării:
heavy-class Angara-A5 rocket blasting off from the launch pad of the Vostochny cosmodrome in the Amur region
Racheta Angara-A5 a fost lansată după mai multe amânări. Foto: Profimedia

Rusia a lansat joi o rachetă de generaţie nouă, Angara-A5, de pe cosmodromul Vostocini, în Extremul Orient rus, după două amânări în două zile. Lansarea reprezintă o nouă etapă în programul spaţial rus, care înregistrează o întârziere importantă în ultimii ani.

„Racheta a funcţionat normal. Etajul superior s-a separat de a treia treaptă a rachetei”, a anunțat la câteva minute după decolare agenţia Roscosmos, într-un comunicat citat de News.ro.

Marţi şi miercuri, lansarea Angara-A5 a fost amânată din motive „tehnice”.

Racheta de tip Angara-A5 este o rachetă de generaţie nouă, menită să înlocuiască lansatoarele îmbătrânite de tip Proton, a căror tehnologie datează din anii '60.

Acest proiect înregistrează însă o întârziere faţă de calendarul stabilit de către autorităţile ruse la primul test, în 2014, nerespectat.

Motivele sunt scandaluri de corupţie, tăieri bugetare, întârzieri în serie şi eşecuri stânjenitoare, la fel ca în cazul sondei lunare Luna-25 în august 2023.

În pofida acestui succes de joi, sectorul spaţial rus rămâne azi limitat de lipsa de inovaţie.

Majoritatea sistemelor au la bază tehnologii sovietice, în general fiabile dar îmbătrânite.

Rusia se confruntă cu o concurenţă consolidată a unor societăţi private ca SpaceX a miliardarului Elon Musk şi unor noi puterispaţiale, ca India.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri