Rusia are nevoie de aproape 5 milioane de oameni pentru forța de muncă. Războiul din Ucraina a provocat un exod al populației ruse

Data publicării:
RUSSIA MOSCOW SNOW DAILY LIFE
Foto: Profimedia Images

Rusiei i-au lipsit în acest an aproximativ 4,8 milioane de muncitori, iar lipsa de mână de lucru va rămâne o problemă acută şi în 2024, informează un articol publicat duminică în cotidianul Izvestia, care citează experţi şi studii realizate de Institutul de Economie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Luna trecută, şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că diminuarea forţei de muncă în Rusia provoacă o criză acută de personal şi ameninţă creşterea economică, într-un moment în care Moscova direcţionează resurse financiare şi fizice spre sectorul militar.

Sute de mii de ruşi, inclusiv specialişti în IT bine pregătiţi, au părăsit ţara, după ce Kremlinul a declanşat ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina, în luna februarie 2002. Cei care au plecat din ţară au făcut acest lucru fie pentru că nu au fost de acord cu războiul, fie de teama că vor fi mobilizaţi pe front.

Fuga peste graniţă s-a intensificat după ce preşedintele Vladimir Putin, care la începutul acestei luni a salutat faptul că rata şomajului a atins un minim istoric de 2,9%, a anunţat o mobilizare militară parţială de aproximativ 300.000 de recruţi, în luna septembrie 2022.

Putin a spus că, pentru moment, nu vede nevoia unei noi mobilizări.

În articolul publicat duminică în Izvestia, este citat Nikolai Akhapkin, autorul unui studiu cu privire la evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă, potrivit căruia deficitul de personal a crescut în mod semnificativ în 2022 şi 2023. Potrivit acestuia, există o cerere excepţional de mare pentru şoferi şi lucrători în magazine.

Conform datelor oficiale citate de Izvestia, ponderea locurilor de muncă vacante în forţa de muncă totală a crescut până la 6,8% la mijlocul lui 2023, de la 5,8% în urmă cu un an.

„Dacă extrapolăm datele furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică) la întreaga forţă de muncă, deficitul de muncitori în 2023 se ridică la aproximativ 4,8 milioane de persoane”, susţine Izvestia.

În articol este citat şi ministrul rus al Muncii, Anton Kotyakov, potrivit căruia criza de forţă de muncă este resimţită în special în sectoarele manufacturier, construcţii şi transporturi, obligând companiile să majoreze salariile în încercarea de a atrage noi angajaţi.

De asemenea, în articolul din Izvestia este citată şi Tatyana Zakharova, profesoară la Universitatea Rusă de Economie G.V. Plekhanov, potrivit căreia cel mai probabil criza de forţă de muncă va persista şi anul următor, iar locurile de muncă vacante pentru muncitori în uzine, ingineri, doctori, profesori şi alte meserii vor fi deosebit de greu de ocupat. Zakharova precizează că principalele motive pentru această situaţie sunt evoluţiile demografice şi migraţia populaţiei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri