Stratfor. Bătălia lui Putin pentru a-și menține puterea în Rusia

Data publicării:
Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Gulliver/ Getty Images

Autoritatea lui Vladimir Putin este din ce în ce mai contestată, ceea ce îl îngrijorează pe liderul de la Kremlin. În consecință, președintele Rusiei a început să ia măsuri pentru a preveni instabilitatea și pentru a înăbuși eventualele mișcări de dizidență. Chiar dacă Putin va capitula în fața multor elite de la Kremlin, nu se va da în lături de la epurări politice dacă este cazul.  Iar oponentul cel mai periculos al lui Putin s-ar putea dovedi a fi chiar un apropiat al acestuia – liderul camerei inferioare a Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, se arată într-o analiză realizată de Stratfor.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Gulliver/ Getty Images

Un raport întocmit de Centrul Carnegie din Moscova, citat de Stratfor, arată că bătălia pentru putere în Rusia se va da în Duma de Stat. Dacă până acum parlamentul rus a fost o unealtă folosită de Vladimir Putin pentru a-i conferi legitimitate și pentru a-i consolida puterea prin diverse acte legislative, acum nu mai este președintele rus cel care dă ordinele ci noul președinte al camerei inferioare al Dumei, Viaceslav Volodin. 

Chiar dacă Putin se bucură încă de o susținere populară foarte mare, cei nemulțumiți de condițiile economice din ce în ce mai proaste și de politizarea excesivă a chestiunilor care țin de viața de zi cu zi, sunt din ce în ce mai vocali. De asemenea, mai mulți apropiați ai lui Vladimir Putin l-au sfidat pe acesta pentru a-și atinge propriile obiective. 

A creat Putin un monstru?

Încă de când a venit la conducerea Rusiei, inițial în calitate de premier, apoi ca președinte, Vladimir Putin a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și consolida puterea asupra Dumei de Stat, scrie Stratfor. Pentru a se asigura că va păstra controlul asupra Parlamentului rus, Putin avea nevoie să numească în fruntea Dumei un lider puternic și loial. L-a ales pe Viaceslav Volodin, cel care l-a ajutat să gestioneze criza creată în Rusia în 2012, după fraudarea votului parlamentar. Stratfor scrie că Volodin și-a dorit de mult să facă parte din elita de la Kremlin, dar nu a avut niciodată puterea necesară. În mod normal, funcția pe care o ocupă acum nu i-ar permite să își atingă acest obiectiv, însă poziția pe care o ocupă are mult mai multă greutate în contextul în care Putin are nevoie ca niște legi să treacă de Dumă pentru a primi mai multă putere.

În acest context, Volodin a început să ia măsuri pentru a-și consolida propria putere. Raportul citat de Stratfor arată că acesta nu doar că și-a întărit autoritatea în interiorul Dumei ci acesta și-a asumat funcția de intermediar între oficialii guvernului și parlamentari. Din această poziție el poate bloca dialogul sau chiar opri cu totul anumite propuneri. 

Stratfor scrie că ceea ce se întâmplă cu Volodin nu este deloc nou, dimpotrivă se încadrează într-un tipar. În ultimii ani, mai mulți apropiați de-ai lui Putin au preferat să își urmeze propriile obiective, chiar dacă asta însemna să îl sfideze pe președintele rus. 

Spre exemplu, în 2016, șeful Rosneft, Igor Secin, a preluat un pachet majoritar de la compania rivală Bashneft pe la spatele lui Putin. De asemenea, el a ignorat ordinele liderului rus de a vinde acțiuni ale companiei către cumpărători de pe o listă aprobată și și-a ales singur partenerii. Stratfor mai scrie și că președintele Ceceniei a criticat pe reţelele de socializare iniţiativa Ministerului de Finanţe de a tăia subvenţiile federale pentru regiunea sa, sugerând că, în lipsa fondurilor, țara, deja afectată de război, ar putea deveni instabilă. Iar Serghei Cemezov, şeful gigantului de stat din domeniul apărării Rostec, a cumpărat diverse companii pentru a se asigura că firma sa s-a infiltrat în fiecare braţ al complexului militar-industrial rusesc, o acţiune pe care Putin a încercat în trecut să o prevină.

Însă nu asta este cel mai îngrijorător, spune Stratfor, și nici măcar neașteptat. O surpriză însă este faptul că politicieni din eșalonul doi sau trei au început să devieze de la linia Kremlinului, cu precădere liderii de la nivelul guvernelor regionale. Unii au eliminat structuri locale de guvernare pentru a-şi asigura rămânerea la putere.

Răspunsul lui Putin nu s-a lăsat așteptat: în ultimele trei săptămâni a demis șase lideri regionali. De asemenea,  pe 17 februarie, tot el a organizat o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a aplana că s-ar derula o amplă operaţiune de epurare care vizează guvernele regionale.  

Stratfor scrie că Vladimir Putin are nevoie de apropiați loiali pentru a-i pune în aplicare strategia. Iar dacă în momentul de față Viaceslav Volodin este unul dintre ei, situația ar putea deveni dezastruoasă pentru președintele Rusiei, dacă președintele camerei inferioare a Dumei va acumula mai multă putere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri