Sari la conținut

TVR: Patriarhia rusă, supărată pe jurnaliştii români că dau ca sigură vizita patriarhului Kirill

Patriarhia română a anunțat joi că patriarhul Kirill I al Moscovei a acceptat să vină în România, ceea ce ar fi o premieră. Vizita ar urma să aibă loc chiar luna viitoare,  în perioada 26 - 28 octombrie, adică de Sf. Dimitrie.  Numai că, la Moscova, informația nu este confirmată, dar nici infirmată. Mai mult, potrivit corespondentului TVR, Liviu Iurea, oficialii ruși ar fi supărați pe jurnaliștii români pentru că au dat ca sigură vizita patriarhului rus. Dificultatea realizării acestei vizite este legată de disensiunile pe care cele două Biserici, română și rusă, le au față de Mitropolia Basarabiei.

Oficial, Patriarhia rusă nu confirmă, dar nici nu dezminte o posibilă vizită a Patriarhului Kirill la Bucureşti. Chiar au părut destul de deranjaţi de faptul că presa din România ştie deja că Patriarhul rus a confirmat participarea. Mi s-a spus doar că vom fi anunţaţi din timp dacă această vizită va avea loc. Oricum, nu s-a trecut peste divergenţele care există între Bisericile Ortodoxe rusă şi română. Moscova nu vede nici acum cu ochi buni reînființarea Mitropoliei Basarabiei şi susţine că Biserica Ortodoxă Română a intrat peste teritoriul ei canonic”, a relatat corespondentul TVR la Moscova. 

În Republica Moldova există o Biserică Ortodoxă Autonomă a Basarabiei, reprezentată de Mitropolia Basarabiei, care ține de structura Bisericii Ortodoxe Române. În paralel, există și Mitropolia Moldovei, care ține de Biserica Ortodoxă Rusă.

Informaţia referitoare la vizita patriarhului Kirill la Bucureşti a fost difuzată, joi, mai întâi de Q Magazine, care cita surse diplomatice de la Kremlin, iar ulterior a fost confirmată pentru agențiile de presă Agerpres și News.ro de către purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhul Kirill si-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitaţia de a veni la Bucureşti împreună cu ceilalţi Întâistătători ai altor Biserici Ortodoxe din fostele ţări comuniste. Au fost invitaţi în contextul Anului Comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel. Vizita va avea loc şi cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie)”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.