Un fost diplomat rus avertizează că Putin este dispus să sacrifice viața a 20 de milioane de ruși ca să îi „măcelărească” pe ucraineni

Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin ar putea sacrifica viața a 20 de milioane de soldați ruși ca să câștige războiul din Ucraina și să își asigure supraviețuirea politică, potrivit unui fost diplomat rus aflat în exil, scrie Sky News.

Boris Bondarev, care și-a dat demisia din misiunea permanentă a Rusiei pe lângă ONU de la Geneva din cauza războiului declanșat de liderul de la Kremlin pe 24 februarie, a spus că lui Putin „i s-a terminat norocul”.

„Cred că cei 20 de ani cu el la putere au fost foarte norocoși pentru el”, a spus Bondarev. „El nu e deștept, el e doar norocos. Acum cred că norocul lui s-a terminat.”

Bondarev, care a lucrat în domeniul dezarmării nucleare, a descris nivelul disperării lui Putin, spunând că se așteaptă ca peste 10% din populația Rusiei să fie sacrificată în încercarea de a câștiga războiul din Ucraina.

„După ce va pierde războiul, va trebui să explice elitelor și populației de ce s-a întâmplat asta și s-ar putea să aibă niște probleme ca să le explice”, a spus Bondarev. „După aceea va fi opoziția care va încerca să îl detroneze sau el va trebui să dea vina pe subordonații săi pentru toate aceste probleme. Va fi o perioadă de tulburări interne.”

Bondarev a explicat că Putin „ar putea să sacrifice 10 sau 20 de milioane de ruși doar ca să câștige acest război și doar ca să îi măcelărească pe toți ucrainenii pentru că este o problemă de principiu. Este o problemă de supraviețuire politică pentru el.”

Boris-Bondarev
Boris Bondarev și-a dat demisia din misiunea permanentă a Rusiei pe lângă ONU de la Geneva din cauza războiului declanșat de Putin în Ucraina. Captură video: Youtube / Sky News

„Dacă va pierde războiul va fi sfârșitul pentru el”

„Trebuie să înțelegeți că dacă va pierde războiul va fi sfârșitul pentru el”, a spus fostul diplomat rus.

Bondarev, care trăiește acum la Geneva, a spus că a luat decizia de a-și da demisia în momentul în care tancurile au trecut granița cu Ucraina în februarie, dar că nu a putut pleca din Rusia până în luna mai.

„Aveam niște probleme de rezolvat înainte să îmi dau demisia”, a spus Bondarev. „În acele două luni am fost foarte înfricoșat. După ce a început războiul, toți [colegii] s-au dovedit a fi pro-război și foarte mulțumiți de ceea ce se întâmplă.”

Inițial, Bondarev nu credea că Putin va declanșa războiul, dar, acum, când serviciile de informații avertizează că Kremlinul ar putea să planifice un atac nuclear în Marea Neagră, fostul diplomat rus spune că acest pericol nu ar trebui ignorat.

„Putin se crede deja în al Treilea Război Mondial”

„Cred că ar putea exista niște planuri de a folosi arme nucleare în timpul războiului din Ucraina”, a spus Bondarev. „Occidentul cred că trebuie să rămână consecvent cu privire la îndepărtarea lui Putin pentru că atâta timp cât regimul său e la putere în Rusia, pericolul războiului nuclear nu va pleca nicăieri.”

Fostul diplomat rus a spus că „Putin se crede deja în al Treilea Război Mondial” și că de aceea NATO ar trebui să se implice în conflict.

Cât despre implicarea președintelui chinez Xi Jinping pentru a detensiona relațiile cu Kremlinul, Bondarev s-a arătat sceptic. „Problema este că China nu este foarte interesată de înfrângerea lui Putin, mai ales dacă este provocată de ucraineni sau de occidentali.”

„Acum Putin atrage multă atenție din partea SUA, atenție pe care ei o redirecționează înspre China.”

Citește și: Cine sunt dezertorii ruși de rang înalt și de ce s-au întors împotriva lui Putin

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri