Zelenski avertizează că Putin vrea să provoace o „explozie” în Balcani. „Rusia are un plan pe termen lung”

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Moscova o să continue operațiunile sale secrete de destabilizare în Balcani. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat alarma cu privire la dorința lui Vladimir Putin de a instiga un conflict în regiunea problematică a Balcanilor, într-un interviu pentru Fox News Digital.

Liderul de la Kiev a avertizat că Putin încearcă să distragă atenția de la eforturile militare eșuate ale Rusiei în Ucraina prin alimentarea tensiunilor într-o regiune a Europei unde cultura rusă rămâne una influentă.

„Fiți atenți la Balcani. Credeți-mă, obținem informații. Rusia are un plan pe termen lung... Dacă partenerii noștri nu fac nimic, va fi o nouă explozie”, a spus Zelenski.

„Zelenski are dreptate. Un conflict este în pregătire de luni de zile, dacă nu chiar mai mult”, a spus și Rebekah Koffler, analist de informații militare strategice și autor al cărții „Putin's Playbook”.

„Cu toate că Rusia probabil că nu va declanșa un război în toată regula în acest moment – întrucât Putin a alocat cea mai mare parte din armată și resurse pentru câmpul de luptă din Ucraina – este aproape sigur că Moscova o să continue operațiunile sale secrete de destabilizare în Balcani.”

„Rusia nu recunoaște independența Kosovo. Destrămarea Iugoslaviei a fost o lovitură în stomac pentru Putin. Așa că inversarea situației din Kosovo este obiectivul său strategic”, a mai spus Koffler. „De aceea, vom vedea cel mai probabil tot mai multă instabilitate în Balcani, mai ales acum când Statele Unite se concentrează foarte mult asupra Orientului Mijlociu.”

Putin vrea să distragă atenția lumii de la războiul din Ucraina, întrucât consideră că acest conflict este o luptă existențială pentru Rusia și nu va lăsa nimic să îl oprească în încercarea de a câștiga războiul, a spus și o sursă din domeniul diplomației pentru Fox News.

„În timp ce Rusia își continuă acțiunea de a-și mări influența în Balcani și a reușit acest lucru în Muntenegru, acolo unde partide proruse conduc țara, Occidentul și SUA își continuă politica naivă de reconciliere față de Belgrad și eforturile de a apropia un stat satelit al Rusiei precum Serbia”, a spus Agim Nesho, fost ambasador al Albaniei în SUA și ONU.

Aceasta nu este prima dată când Rusia este acuzată că încearcă să destabilizeze o țară din estul Europei asociată cu fosta Uniune Sovietică. Guvernul de la Chișinău a susținut în martie că Rusia plănuia să declanșeze o lovitură de stat în Republica Moldova.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri