Video Rușii aruncă cu vopsea verde în urnele de vot ca protest față de Putin. Incidente au avut loc inclusiv în Crimeea anexată

Data actualizării: Data publicării:
Cerneala verde

Autoritățile electorale ruse raportează tot mai multe incidente în secțiile de votare – rușii au turnat vopsea verde antiseptică în mai multe urne de vot din cinci regiuni ale țării în prima zi a alegerilor prezidențiale menite să-i ofere lui Putin un nou „mandat”, relatează The Moscow Times.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vopseaua, numită zelionka în limba rusă, era folosită în trecut pe scară largă în atacuri împotriva activiștilor și opozanților anti-Kremlin, în timpul deceniului 2010-2019, demersul având, astfel, și o încărcătură simbolică semnificativă.

Comisia Electorală Centrală din Rusia (CEC) a cerut mai multe măsuri de securitate în secțiile de votare după ce astfel de incidente au avut loc în regiunile Rostov și Circasia, din sudul Rusiei.

„Este clar că li s-au promis bani și recompense pentru a arunca cu cerneală peste buletinele de vot”, a susținut șeful CEC, Nikolai Bulaiev.

Autoritățile din Rostov au anunțat, ulterior, că au deschis dosar penal pe numele unui bărbat de 62 de ani cu acuzații de „obstrucționare a dreptului de vot”. Pe baza acestei acuzații, regimul criminal de la Kremlin ar putea să-l condamne la până la cinci ani de închisoare.

Alte două urne au fost stricate în mod similar în orașul Borisoglebsk, în regiunea Voronej, conform presei locale. Autoritățile regimului au anunțat că vor determina dacă vor mai număra buletinele stricate după ce votarea se încheie, duminică.

Între timp, și la Moscova a fost arestată o femeie pentru o faptă similară. În imaginile publicate de publicația independentă Sota, o femeie poate fi văzută vărsând vopsea verde în urna de vot, după ce a votat. În vârstă de 20 de ani, și ea riscă până la cinci ani de închisoare pentru aceleași acuzații. Un incident similar a avut loc și în Crimeea anexată.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri