Live Text Kremlinul spune că Rusia e „pregătită” pentru negocieri, dar „în propriile condiții”. Reacția Ucrainei: „Invitaţie la capitulare”

Data actualizării: Data publicării:
sistem HIMARS, lansator multiplu de rachete sol-sol
Lansator multiplu de rachete HIMARS. Foto: Profimedia Images
Din articol
Ministrul moldovean al Apărării: Planurile militare ale Rusiei nu vizează teritoriul Republicii Moldova ONU pregăteşte o misiune care să investigheze atacul asupra închisorii Olenivka Rusia susţine că din cauza sancţiunilor îi este „imposibil” să preia turbina destinată gazoductului Nord Stream Rușii se pregătesc să atace orașul natal al lui Zelenski Reacţia Kievului la disponibilitatea Rusiei de a negocia: „Invitaţie la capitulare” Rușii pregătesc și ei o contraofensivă în Herson Zelenski, după ce prima navă cu cereale a părăsit Ucraina: „Nu înseamnă nimic. Economia e în comă” Kremlinul spune că e dispus să negocieze pacea în Ucraina, dar în propriile condiții Prima navă cu cereale ucrainene a fost verificată de ruși, ucraineni și turci la Istanbul Scholz s-a fotografiat lângă turbina pentru Nord Stream: „Funcționează”. Cancelarul acuză Rusia că nu vrea să o ia înapoi Un nou atac al rușilor în regiunea Liov din vestul Ucrainei Ce a zis Lavrov după ce Biden a cerut Rusiei negocieri pentru controlul armelor nucleare ISW: Forțele ruse încearcă să avanseze în regiunea Donețk SUA îl contrazic pe Șoigu The Guardian: Antivacciniștii de la QAnon promovează acum propaganda Rusiei despre criza alimentară mondială Soldații ruși se revoltă public împotriva comandanților. Fac plângeri la parchet pentru că nu au mai vrut să lupte și au fost arestați Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a întâlnit cu Putin la Moscova: Rusia vrea o soluție negociată pentru războiul din Ucraina Zelenski: „HIMARS a devenit aproape sinonim cu cuvântul justiţie pentru Ucraina” Rușii au atacat și Harkovul Rușii au atacat din nou orașul Nikolaev  Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

Rușii pregătesc și ei o contraofensivă în Herson, avertizează forțele armate ucrainene, după ce Kievul a recucerit în ultimele zile peste 50 de localități în regiune. Kremlinul a anunțat miercuri că este gată să negocieze cu Kievul, însă în propriile condiții. „Să își retragă trupele, apoi vom discuta”, spune consilierul lui Zelenski. Prima nava cu cereale ucrainene a fost inspectată miercuri în portul din Instanbul și a plecat către Liban. „Nu înseamnă nimic. Economia e în comă”, spune însă Zelenski.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul moldovean al Apărării: Planurile militare ale Rusiei nu vizează teritoriul Republicii Moldova

ACTUALIZARE 22:26 Planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova, este un lucru comunicat pe canale oficiale din mai multe surse, a declarat miercuri ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu acordat portalului Agora.md, potrivit Agerpres.

„În prezent, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se simtă în siguranţă. Forţele ruseşti desfăşoară acţiuni de luptă în sud-estul Ucrainei, o distanţă care ne asigură stabilitate”, a apreciat Anatolie Nosatîi.

În pofida faptului că exploziile provocate de rachetele ruseşti se mai aud uneori în zonele din sudul ţării, nu există în prezent un pericol iminent privind o eventuală agresiune sau operaţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova, susţine ministrul moldovean al apărării.

Citește continuarea AICI.

ONU pregăteşte o misiune care să investigheze atacul asupra închisorii Olenivka

ACTUALIZARE 22:12 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri că această organizaţie pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle „adevărul” asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi, relatează agenţiile AFP şi EFE.

ONU răspunde astfel unei solicitări ce i-a fost adresată de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra acelei închisori în urma căruia au fost ucişi cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi, printre ei numărându-se şi membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol.

Citește continuarea AICI.

Rusia susţine că din cauza sancţiunilor îi este „imposibil” să preia turbina destinată gazoductului Nord Stream

ACTUALIZARE 21:50 Preluarea de către Rusia a unei turbine consideratesenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, este imposibilă din cauza sancţiunilor impuse Moscovei, susține compania rusă Gazprom.

Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea turbinei, a transmis Gazprom într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

profimedia-turbina scholz
Turbina pentru gazoductul Nord Stream este folosită de Rusia ca pretext pentru reducerea livrărilor de gaze. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI.

Rușii se pregătesc să atace orașul natal al lui Zelenski

ACTUALIZARE 20:30Ucraina spune că Rusia a început să creeze o forță militară de atac care vizează orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, și a avertizat că Moscova ar putea pregăti noi operațiuni ofensive în sudul Ucrainei

Rusia controlează zone din sudul Ucrainei pe care le-a cucerit în primele faze ale invaziei lansate în 24 februarie, dar Kievul a spus că va organiza o contraofensivă.

Ucrainenii au spus marți că au recucerit deja 53 de sate din regiunea Herson.

(Rusia) a început să creeze un grup de atac în direcția Krivoi Rog. Este, de asemenea, destul de probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu scopul de a ajunge la granița administrativă a regiunii Herson”, a spus comandamentul militar sudic al Ucrainei .

Reacţia Kievului la disponibilitatea Rusiei de a negocia: „Invitaţie la capitulare”

ACTUALIZARE 19:00 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este dispus la negocieri cu Ucraina, iar ulterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat în cursul zilei de miercuri această afirmaţie a lui Schroeder, precizând că Rusia vrea discuţii de pace cu Ucraina, dar în propriile sale condiţii, declaraţii după care nu a întârziat reacţia Kievului, care a calificat aceste iniţiative ale Moscovei drept o „invitaţie la capitulare”, relatează RBC.ua.

„Cu o mână, Rusia ridică gradul terorii prin noi crime barbare, cu o alta te invită la capitulare. Schroeder este un cunoscut mesager al imperiului şi o voce la curtea regală (a lui Vladimir Putin). Dacă Moscova vrea dialog, mingea este în terenul său”, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la negocierile cu Rusia de până acum.

Orice fel de negocieri, a subliniat Podoliak într-un mesaj prin Twitter, pot avea loc numai după o încetare a focului şi o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

În timp ce Kremlinul afirmă că este dispus la negocieri, trupele ruse în Donbas (estul Ucrainei) practic au şters de pe faţa pământului localitatea Peski de la periferia oraşului Doneţk prin bombardamente înverşunate, relatează media ucrainene.

Rușii pregătesc și ei o contraofensivă în Herson

ACTUALIZARE 17:15 Forţele armate ucrainene trebuie să facă faţă avansului trupelor ruse în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) şi a concentrărilor de trupe ruse în sudul ţării, unde armata ucraineană anunţase anterior că va declanşa o contraofensivă, dar, după cum relatează media ucrainene, şi ruşii se pregătesc de asemenea de un contraatac în regiunea Herson, potrivit RBC.ua, relatează Agrepres.

Comandamentul operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene a semnalat miercuri pregătiri observate în rândul trupelor ruse în vederea lansării cel mai probabil a unui contraatac cu scopul de a ocupa restul regiunii Herson, întrucât invadatorii nu ocupă deocamdată întreaga regiune.

Armata rusă a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog, potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform.

„Inamicul desfăşoară ostilităţi de-a lungul liniei de apărare pe care o ocupă”, afirmă comandamentul militar într-un comunicat postat pe Telegram, indicând că „probabil” acesta se pregăteşte de un contraatac în regiunea Herson.

Zelenski, după ce prima navă cu cereale a părăsit Ucraina: „Nu înseamnă nimic. Economia e în comă”

ACTUALIZARE 17:10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat importanța primului transport de cereale din țara sa de la începutul invaziei Rusiei, spunând că nava transportă doar o mică parte din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei distruse din cauza războiului, relatează Reuters. „Economia Ucrainei este în comă”, a avertizat liderul ucrainean.

Liderul de la Kiev a spus că Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a contribui urgent la reducerea deficitului bugetar, care se ridică la 5 miliarde de dolari pe lună.

Citește și Finlanda confiscă la frontiera cu Rusia mărfuri de lux, drone și instrumente care ar putea fi folosite de armată

Kremlinul spune că e dispus să negocieze pacea în Ucraina, dar în propriile condiții

ACTUALIZARE 15:27 Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.

„Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Rusia doreşte o „soluţie negociată” la conflictul cu Ucraina.

„Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată”, a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul Stern, în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova săptămâna trecută.

Potrivit lui Peskov, condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare „sunt bine cunoscute”.

„Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la ultima întâlnire dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în metropola turcă în luna martie.

„După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor”, a adăugat Peskov, în condiţiile în care Kievul denunţase la acel moment că Moscova doar mimează nişte discuţii, fără niciun fel de armistiţiu şi o delegaţie puţin reprezentativă trimisă pentru a negocia cu partea ucraineană.

Întrebat dacă Schröder, despre care se ştie că este apropiat de preşedintele rus, ar putea media între Rusia şi Ucraina în vederea organizării de noi negocieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că politicianul german nu şi-a exprimat o astfel de dorinţă.

Schröder este puternic contestat de Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) pentru legăturile sale din trecut şi prezente cu Vladimir Putin, pe care fostul cancelar german le apără şi susţine că relaţiile cu acesta nu trebuie rupte.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o invazie pe scară largă în Ucraina, denumind-o drept „operaţiune militară specială”, sub pretextul „denazificării” şi „demilitarizării” ţării vecine, a cărei suveranitate şi integritate teritorială avea obligaţia, de altfel, să le garanteze în virtutea Memorandumului de la Budapesta din 1994, prin care Ucraina renunţase la armele nucleare moştenite de la URSS.

La rândul său, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, a declarat recent că armata ucraineană trebuie să obţină mai întâi succesul pe câmpul de luptă înainte ca Kievul şi Moscova să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului, aminteşte în acest context publicaţia ucraineană Focus.

Prima navă cu cereale ucrainene a fost verificată de ruși, ucraineni și turci la Istanbul

ACTUALIZARE 14.56 O echipă comună a finalizat cu succes inspecţiile la prima navă încărcată cu cereale din Ucraina destinate exportului de la începutul agresiunii militare ruse în februarie, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării.

Inspecţia efectuată de reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi Naţiunilor Unite a durat aproximativ o oră. Echipa este responsabilă pentru a se asigura că nava nu transportă încărcături neautorizate, cum ar fi arme.

„Nava va continua în scurt timp să navigheze prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul spre destinaţia finală Liban”, a precizat ministerul pe Twitter.

profimedia-prima nava cereale
Transportul de 26.000 de tone de porumb a părăsit luni dimineaţă portul Odesa. Foto: Profimedia Images

Scholz s-a fotografiat lângă turbina pentru Nord Stream: „Funcționează”. Cancelarul acuză Rusia că nu vrea să o ia înapoi

ACTUALIZARE 13.48 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Rusia nu are niciun motiv să amâne returnarea unei turbine pentru conducta Nord Stream 1, care a fost reparată în Canada, însă de atunci a rămas blocată în Germania, scrie Reuters.

profimedia-turbina nord stream 3
03 August 2022, North Rhine-Westphalia, Mülheim an der Ruhr: German Chancellor Olaf Scholz (r, SPD) stands with Christian Bruch, CEO of Siemens Energy, at the turbine serviced in Canada for the Nordstream 1 natural gas pipeline. It is ready for onward transport to Russia. Photo: Bernd Thissen/dpa,Image: 711666618, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Aflat lângă turbină, într-o vizită la fabrica Siemens din Muelheim an der Ruhr, Scholz a spus că aceasta este pe deplin funcțională și poate fi expediată oricând înapoi în Rusia, cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi.

„Este destul de clar și simplu: turbina este acolo și poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună „vreau să o iau””, a declarat cancelarul german.

Citește continuarea AICI.

Un nou atac al rușilor în regiunea Liov din vestul Ucrainei

ACTUALIZARE 13.00 Rusia a susținut miercuri că a distrus un depozit de arme străine în regiunea Liov din vestul Ucrainei. 

„Rachete ruse de înaltă precizie” au distrus în apropiere de Radekhiv, în regiunea Liov, un „depozit de arme și muniții străine care au fost livrate regimului de la Kiev din Polonia”, a anunțat armata rusă într-un comunicat, conform The Guardian

Miercuri dimineață, Maksim Kozitskyi, guvernatorul regiunii Liov, a postat pe Telegram un mesaj în care spune că în timpul unei alerte aeriene de peste noapte, inamicul (rușii) a lansat un atac cu rachete asupra unui obiect de infrastructură militară din apropiere de Radekhov (raionul Cervonograd). 

„În urma impactului, o clădire a fost avariată. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Ocupanții ruși au tras cu opt rachete din Marea Caspică pe teritoriul Ucrainei. Șapte dintre ele au fost doborâte. Le mulțumim luptătorilor noștri pentru protecție și muncă eficientă”, a spus Kozitskyi.

Radekhov se află în regiunea Liov și la aproximativ 75 km la nord-est de orașul Liov.

Ce a zis Lavrov după ce Biden a cerut Rusiei negocieri pentru controlul armelor nucleare

ACTUALIZARE 12.20 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susținut miercuri că Statele Unite nu au făcut niciun demers pentru a relua discuțiile cu Rusia privind un nou tratat pentru controlul armamentului nuclear, notează Reuters.

„A devenit obiceiul lor să anunțe lucruri prin microfon și apoi să uite de ele. Nu au existat demersuri cu noi pentru a relua procesul de negociere”, a spus Lavrov.

Cu două zile în urmă, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și să se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

ISW: Forțele ruse încearcă să avanseze în regiunea Donețk

ACTUALIZARE 12.10 În evaluarea de mari noapte spre miercuri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că forțele rusești au decis probabil să atace frontal Avdiivka de pe teritoriul ocupat al regiunii Donețk, în loc să aștepte ca forțele ucrainene să se retragă din pozițiile defensive pregătite ca urmare a operațiunilor rusești de învăluire la nord-est de localitate.

De asemenea, ISW mai spune că informații neconfirmate de pe rețelele de socializare sugerează că Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia și personal de întreținere pentru a se antrena pe Su-35 rusesc, ceea ce ar putea sugera că Iranul ar putea încerca să folosească recentele acorduri de aviație pentru a facilita achiziționarea de avioane de luptă rusești.

Experții ISW au mai precizat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive nereușite la nord-est și nord-vest de orașul Harkov.

Alte concluzii ale ISW: 

  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk și la est de Siversk.
  • Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale la sud-est de Bakhmut și au continuat operațiunile ofensive la nord-est și sud-est de Bakhmut.

  • Forțele rusești au făcut progrese graduale în jurul Avdiivka și continuă încercările de a avansa la sud-vest de Avdiivka.

  • Forțele rusești au lansat două asalturi în nordul regiunii Herson și continuă să redistribuie trupe către axa sudică.

SUA îl contrazic pe Șoigu

ACTUALIZARE 11.23 Pentagonul spune că informațiile Rusiei potrivit cărora trupele care au invadat Ucraina ar fi distrus șase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul războiului, sunt false, transmite Reuters.

Potrivit Interfax, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia a distrus mai multe sisteme de rachete HIMARS după ce Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

„Suntem la curent cu aceste ultime afirmaţii ale ministrului Şoigu care sunt din nou, evident, false", a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Ceea ce se întâmplă, totuşi, este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete, deplin confirmate pentru precizia lor, pe care SUA, aliaţii şi partenerii le-au oferit să se apere împotriva invaziei criminale şi brutale a Rusiei", a adăugat Breasseale.

The Guardian: Antivacciniștii de la QAnon promovează acum propaganda Rusiei despre criza alimentară mondială

ACTUALIZARE 11.17 Conturile de Twitter care au promovat teorii ale conspirației antivacciniste ale QAnon și alte grupuri asemănătoare își îndreaptă acum atenția și eforturile de a răspândi dezinformare spre criza alimentară mondială provocată de invazia rusă a Ucrainei, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian.

În studiul realizat de Network Contagion Research Institute (NCRI) s-a descoperit că cei care promovează teoriile consiprației pe rețelele sociale au început să susțină ideea că țările occidentale sunt responsabile pentru întreruperea exporturilor ucrainene de grâu, orz și porumb.

Guvernul de la Moscova a formulat acuzații asemănătoare în ultimele săptămâni, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor de grâne din Ucraina.

QAnon-Putin
Cei care promovează teoriile consiprației pe rețelele sociale au început să susțină ideea că țările occidentale sunt responsabile pentru întreruperea exporturilor de cereale din Ucraina, aceeași idee vehiculată și în propaganda Kremlinului. Colaj foto: Profimedia Images

Rusia a blocat porturile ucrainene și, astfel, transportul a zeci de milioane de tone de cereale care ar fi trebuit să ajungă în țări care acum se confruntă cu foamete și cu furia populației.

Citește continuarea AICI

Soldații ruși se revoltă public împotriva comandanților. Fac plângeri la parchet pentru că nu au mai vrut să lupte și au fost arestați

ACTUALIZARE 11.08 Un grup de soldați ruși își acuză comandanții că i-au trimis la închisoare, în estul Ucrainei, pentru că au refuzat să mai lupte. Este o expunere publică rară a tensiunilor din rândurile armatei ruse cu privire la invazia din Ucraina, relatează Reuters.

Maxim Grebeniuk, un avocat care conduce organizația de sprijin Ombudsmanul militar din Moscova, a declarat că cel puțin patru soldați ruși au depus plângeri scrise la procuratura generală, cerând pedepse pentru superiorii care au decis reținerea lor.

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total, au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a adăugat Grebeniuk, care îi reprezintă pe soldați.

Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruși la 1 august și analizată de The Guardian, un soldat a descris cum, după ce a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, a fost închis timp de peste o săptămână în diferite celule de pe teritoriul Luganskului controlat de ruși.

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Militar rus în Donbas. Foto: Profimedia

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșelile tactice și strategice făcute de comandanții mei... și a disprețului total al acestora față de viața umană... am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a spus Vladimir, un soldat al cărui nume a fost schimbat la cererea lui.

Citește continuarea AICI

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a întâlnit cu Putin la Moscova: Rusia vrea o soluție negociată pentru războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 11.00 Rusia vrea o soluție negociată pentru războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transporturile de cereale ar putea oferi o cale de urmat în acest sens, a declarat, miercuri, fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, precizând că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova săptămâna trecută, relatează Reuters.

"Vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată", a declarat Schroeder pentru RTL/ntv. El a subliniat că s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută.

"Un prim succes este acordul privind cerealele, poate că acesta poate fi extins la o încetare a focului", a mai spus Schroeder, potrivit sursei citate.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord luna trecută pentru a debloca exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de la invazia Moscovei de acum cinci luni este în drum spre Liban.

Schroder si putin
Schroeder spune că s-a întâlnit cu Putin la Moscova săptămâna trecută. Foto: Profimedia Images

Schroeder susține că soluțiile la probleme cruciale precum Crimeea ar putea fi găsite în timp, "poate nu în 99 de ani, ca în cazul Hong Kong, ci în următoarea generație". El a mai spus că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi o armată neutră, precum în Austria. Cu toate acestea, viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena unor lupte crâncene, ar fi mai complicat.

Citește continuarea AICI

Zelenski: HIMARS a devenit aproape sinonim cu cuvântul justiţie pentru Ucraina

ACTUALIZARE 10.50 În mesajul zilnic către națiune pe care l-a transmis marți noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite ale Amercii pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, lăudând sistemele HIMARS despre care a ținut să precizeze că sunt foarte eficiente, însă Rusia încă este superioară pe front, mai ales în Donbas, unde este „pur și simplu iadul”, notează agenția Ukrinform.

Zelenski a menţionat, în mesajul său zilnic, că a discutat, marţi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, tema principală fiind sprijinul defensiv pentru lupta pentru libertate. Totodată, președintele Ucrainei a spus că preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, s-a aflat la Kiev. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În negocierile cu Stoltenberg şi cu Rau, am acordat atenţie specială problemei prizonierilor de război ai noştri deţinuţi de Rusia. Mai exact, asta se aplică şi atacului terorist al Rusiei asupra Olenivka, care trebuie să devină argumentul suprem pentru toate ţările civilizate din lume să recunoască oficial Rusia ca stat terorist. Ce mai e nevoie pentru ca asta să se întâmple? Nu este acesta un act de terorism suficient de brutal şi evident pentru ca deciziile de recunoaştere a Rusiei ca stat terorist să fie luate în principalele capitale ale lumii?, a adăugat preşedintele ucrainean.

Acesta a mulţumit preşedintelui american Joe Biden şi poporului american pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei. Cuvântul «HIMARS» a devenit aproape sinonim cu cuvântul «justiţie» pentru ţara noastră şi forţele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanţii suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, graţie acestor sisteme foarte eficiente. Da, într-adevăr, încă tot nu putem trece cu totul de avantajul armatei ruse în ceea ce priveşte artileria şi numărul trupelor, şi asta este palpabil în lupte, în special în Donbas - Pisky, Avdiivka, în alte direcţii. Acolo e pur şi simplu iadul. Nici nu poate fi descris în cuvinte, a spus Zelenski.

Rușii au atacat și Harkovul

ACTUALIZARE 10.30 Forțele ruse au atacat Harkov miercuri dimineața cu rachete lansate de la Belgorod, distrugând o instalație industrială civilă. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Telegram de de Oleh Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, relatează Ukrinform.

Rușii au atacat din nou orașul Nikolaev 

ACTUALIZARE 10.10 Atacurile rușilor în Nikolaev continuă, iar în urma unui bombardament de miercuri dimineață a fost distrus un supermarket, în timp ce clădiri cu mai multe etaje, o farmacie și magazine au fost avariate, conform guvernatorului regiunii, Vitali Kim, citat de The Guardian.

El mai spune că în unele cazuei nu au fost victime, iar în altele încă se strâng informații. Potrivit guvernatorului regional, la primele ore ale zilei patru rachete de croazieră au fost interceptate și distruse de ucraineni.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor oligarhi și companii rusești.
  • Ucraina a recucerit 53 de localități în regiunea Herson.
  • Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul.
  • Spania nu poate trimite tancuri Leopard Ucrainei pentru că sunt într-o stare „deplorabilă” și periculoase pentru cei care le folosesc.
  • Rușii și-au aruncat în aer propriul tren cu muniție și echipament militar, în timp ce încercau să se ascundă de rachetele HIMARS.
  • Rusia avertizează că acordul privind exportul de cereale ucrainene poate eşua dacă nu vor fi relaxate unele sancţiuni occidentale.
  • Kremlinul atrage atenția SUA că numirea Rusiei drept „sponsor al terorismului” ar putea duce la ruperea relaţiilor diplomatice.
  • Rusia spune că Statele Unite sunt direct implicate în războiul din Ucraina.
  • Regimentul Azov a fost declarat grupare „teroristă” de către Curtea supremă din Rusia.
  • Șoigu spune că rușii au distrus 6 sisteme americane HIMARS.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri