Rușii au bombardat Odesa și atacă cu disperare la Avdiivka. Moscova a pierdut 4.000 de soldați încercând să cucerească orașul

Data publicării:
Damage to Russian tanks
Potrivit celor mai recente evaluări ale ucrainenilor, Rusia a pierdut de la începutul invaziei în Ucraina aproape 300.000 de soldați. Foto: Profimedia Images

Guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei a declarat luni că două persoane au fost rănite și mai multe clădiri avariate în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui șantier naval. În același timp, rușii își continuă încercarea disperată de a cuceri Avdiivka, o localitate din estul Ucrainei. 

„Dimineața, teroriștii ruși au atacat districtul Odesa cu rachete. Inamicul a vizat un șantier naval”, a transmis Oleh Kiper. guvernatorul regiunii, într-un mesaj pe Telegram, potrivit Reuters.

„Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de salvatorii noștri. Clădirea administrativă și echipamentele întreprinderii au fost avariate”, a mai scris acesta.

Forțele ruse au lansat 12 drone kamikaze de tip Shahed și două rachete ghidate Kh-59 în Ucraina în noaptea de 30 octombrie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Rachetele au fost lansate din regiunea Zaporojie, ocupată de ruși.

Rachetele Kh-59 au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk, rămășițele lor căzând în districtul Dnipro. O clădire cu cinci etaje, o reședință privată și o mașină au fost avariate, dar nu au fost victime.

Rușii atacă cu disperare la Avdiivka, unde au suferit cele mai mari pierderi de anul acesta

Pierderile rusești în Avdiivka se ridică la aproximativ 4.000 de soldați, susține ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă în încercarea de a captura orașul asediat Avdiivka, situat în regiunea Donețk, la periferia orașului Donețk.

O brigadă din armata rusă poate include între 2.000 și 8.000 de personal, potrivit surselor deschise.

Rusia și-a intensificat atacurile la Avdiivka de câteva săptămâni. Se pare că Moscova a aruncat o forță extinsă în efortul de a încercui orașul, suferind pierderi mari, scrie The Kyiv Independent.

Probabil că Rusia a angajat părți din cel puțin opt brigăzi în lupta pentru capturarea Avdiivka, iar forțele care operează acolo probabil au suferit unele dintre cele mai mari pierderi ale Rusiei în 2023, a raportat Ministerul Apărării din Marea Britanie pe 28 octombrie.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a remarcat, de asemenea, că bloggeri ruși (de obicei, bloggeri naționaliști, pro-război) au fost „critici cu privire la tacticile armatei în această operațiune”.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că „liderii politici ruși cer ca mai mult teritoriu să fie confiscat, dar armata nu poate genera acțiuni ofensive efective la nivel operațional”.

Potrivit celor mai recente evaluări ale ucrainenilor, Rusia a pierdut de la începutul invaziei în Ucraina aproape 300.000 de soldați.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri