Rușii au început noi manevre militare în Marea Baltică, cu zeci de nave și avioane

Data publicării:
nave din flota de nord a marinei ruse
Nave militare rusești. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a anunţat, miercuri, că a lansat manevre navale care implică aproximativ 50 de nave şi 30 de avioane în Marea Baltică, o mare mărginită în principal de ţări NATO, alianţă pe care Moscova o consideră o ameninţare existenţială, informează AFP, citată de Agerpres. 

Manevrele „Scutul Oceanic 2023” includ aproximativ 200 de exerciţii militare cu „peste 30 de nave şi vase de luptă, 20 de nave de aprovizionare, 30 de aeronave (...) şi aproximativ 6.000 de militari”, a transmis Ministerul Apărării.

Scopul este de a „verifica capacitatea flotei militare de a apăra interesele naţionale ale Rusiei”, a adăugat ministerul într-un comunicat transmis pe Telegram, care nu a specificat durata manevrelor.

De când Rusia şi-a lansat asaltul asupra Ucrainei, ţările riverane Mării Baltice au strâns rândurile împotriva Moscovei. Astfel, Finlanda şi Suedia au solicitat aderarea la NATO, lucru care s-a realizat deja pentru Helsinki şi este în curs de desfăşurare pentru Stockholm.

Moscova şi-a pierdut conductele submarine strategice de gaz din Marea Baltică care leagă teritoriul său de Germania, care au fost avariate de explozii încă neelucidate, iar Europa a decis să se debaraseze de hidrocarburile ruseşti pentru a sancţiona Rusia şi a nu-i finanţa efortul de război.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri