Salariile profesorilor din Bulgaria au fost majorate cu 15%

Data publicării:
profesori la scoala
FOTO: Shutterstock

Salariile profesorilor din Bulgaria au fost majorate cu 15% conform anexei la contractul colectiv de muncă din sistemul de învăţâmânt preşcolar şi şcolar semnat joi de ministrul Educaţiei, Galin Tzokov şi partenerii sociali, iar majorarea se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2023, a anunţat joi Ministerul bulgar al Educaţiei într-un comunicat de presă, informează BTA, preluată de Agerpres.

"În acest fel, guvernul garantează prioritatea naţională vizând menţinerea salariilor profesorilor la 125% din salariul mediu pe ţară", a declarat ministrul Educaţiei, Galin Tzokov. Potrivit acestuia, cele mai bune soluţii pentru sistemul de educaţie pot fi găsite numai printr-un dialog constructiv cu partenerii sociali. Ministrul şi-a exprimat satisfacţia că atât salariile angajaţilor din sectorul educaţiei precum şi continuarea renovării şi modernizării şcolilor şi căminelor din Bulgaria este garantată în bugetul de stat.

În Anexa menţionată, salariul minim lunar de bază pentru profesori devine 1.709 de leva (4.318 lei). Va fi similar pentru toţi ceilalţi specialişti pedagogi: profesor îndrumător, educator, logoped, psiholog, consilier pedagogic, etc.

Salariul minim lunar de bază pentru profesori şi educatorii cu vechime va fi 1.763 de leva (4.455 lei) şi pentru diriginţi va fi de 1.831 de leva (4.627 lei). Directorii vor primi cel puţin 2.082 de leva (5.261) pe lună iar directorii adjuncţi 1.926 de leva (4.867 lei).

O sumă de 524 milioane de leva a fost alocată de la bugetul de stat pentru majorarea salariilor profesorilor.

Anexa la contractul colectiv de muncă a fost semnată de ministrul Educaţiei, Tzokov precum şi de preşedintele sindicatului profesorilor din cadrul Confederaţiei sindicatelor independente din Bulgaria (CITUB), Yanka Takeva, de preşedintele sindicatului profesorilor din cadrul confederaţiei Podkrepa, Yulian Petrov, şi de preşedintele Uniunii sindicatelor libere din învăţâmânt din cadrul CITUB, Asparuh Tomov, printre alţii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri