Șase țări au semnat un acord pentru a proteja Marea Nordului de amenințările Rusiei: „Împreună suntem mai puternici.”

Data publicării:
Șase țări s-au aliat să protejeze Marea Nordului de Rusia
Convenția a fost creată pentru a crește securitatea în zonă. Foto: Profimedia.

Șase țări care se află la granița cu Marea Nordului au semnat pe 9 aprilie o convenție pentru a proteja infrastructura subacvatică critică de sabotaj și atacuri străine. Aceasta a fost semnată de Belgia, Olanda, Germania, Norvegia, Marea Britanie și Danemarca și a fost creată pentru a întări cooperarea, pentru a proteja infrastructura energetică, și pentru a crește securitatea în zonă, relatează Politico

Andrew Bowie, ministrul britanic al energiei, a spus că „Marea Nordului reprezintă „centrala” care conduce ambițiile regenerabile și ale Europei, ajutând să susțină securitatea energetică pe continent.” conform Reuters, citat de Politico. Mai mult, el adaugă : „Este crucial să protejăm infrastructura energetică critică pentru continent atât acum cât și în viitor”. 

Ministrul climei, energiei și utilităților din Danemarca a spus că Marea Nordului ajunge „un centru pentru infrastructură critică”, conectând țările europene prin cabluri de energie, țevi de gaz și legături de telecomunicații. Acesta a mai spus și că „A apărut o interdependență transfrontalieră din ce în ce mai mare - și cu ea un risc crescut de sabotaj și atenția nevoită din partea unor actori ostili.”

Țările europene au o atenție crescută având în vedere vulnerabilitatea infrastructurii submarine după bombardamentele din 2022, când două țevi de gaz care conectau Rusia de Germania au fost distruse de mai multe explozii. Nu au fost găsiți vinovații pentru aceste atacuri. Apoi, în anul 2023, o țeavă de gaz care conecta Finlanda și Estonia în Marea Baltică  a fost distrusă într-un alt incident care a ridicat mai multe semne de alarmă în ceea ce privește sabotajul subacvatic și atacurile hibride.

Ca parte din noul acord asupra securității Mării Nordului, țările europene vor revedea măsurile curente de protecție și securitate, vor împărtăți informații și vor raporta informații la un nivel operațional, conform datelor oferite de ministrul danez. Acordul se concentrează în mare pe „reziliență și prevenire” și este „complementar cu ceea ce face NATO”, așa cum a spus Norvegia. 

Terje Aasland, ministrul energiei din Norgevia, a afirmat că „Această declarație comună reprezintă o fundație importantă pentru a asigura securitatea și este un exemplu clar al țelurilor noastre comune. Împreună suntem mai puternici.” 

Ministrul belgian pentru justiție și Marea Nordului, Paul Van Tigchelt a spus că noua alianța va asigura „țărmurile și structurile subacvatice la același nivel de securitate ca la granițe, în loc să varieze de la țară la țară.” a raportat DeStandaard, citat de Politico. Acesta a adăugat și faptul că: „Suntem dedicați către o abordare uniformă, o mai bună schimbare de informații și raportarea incidentelor printr-o platformă sigură”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri