Sari la conținut

Seul. Serviciile secrete recunosc că au încercat să manipuleze alegerile

Pe fondul unei ample anchete, serviciile de informații sud-coreene au recunoscut că au încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale și legislative în favoarea conservatorilor cu ajutorul unei campanii de manipulare a alegătorilor pe internet, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Rally Against President Park Continues In Seoul

SEOUL, SOUTH KOREA - DECEMBER 03: Protesters gather and occupy major streets in the city center for a rally against South Korean President Park Geun-hye on December 3, 2016 in Seoul, South Korea. Park addressed to the nation this week that she would leave it to the Parliament to decide if she should step down from her presidency after her friend Choi Soon-sil was charged with corrupt influence over state affairs. (Photo by Kim Hong-Ji / Pool /Getty Images)

O anchetă internă a Serviciului Național de Informații (NIS) a ajuns la concluzia că timp de peste doi ani, până la alegerile din 2012, departamentul său privind războiul cibernetic a înființat circa treizeci de echipe, a precizat joi agenția de informații, într-un comunicat.

Potrivit informaţiilor preluate de Agerpres, echipele angajau civili versați în materie de internet pentru a încerca să-i influențeze pe alegători prin postări pe diferite site-uri și pe Twitter. ''Echipele erau însărcinate să propage opiniile guvernului, să lupte împotriva opiniilor adverse prezentându-le drept tentative ale forțelor nord-coreene pentru a perturba afacerile statului", potrivit comunicatului.

În acea perioadă, Coreea de Sud era condusă de conservatorul Lee Myung-Bak. De fapt, alegerile prezidențiale din decembrie 2012 au fost câștigate de conservatoarea Park Geun-Hye, în detrimentul candidatului de centru-stânga Moon Jae-In. Park a fost destituită în acest an ca urmare a unui vast scandal de corupție și Moon a câștigat în luna mai alegerile prezidențiale anticipate.

Noul președinte a promis să reformeze NIS. Un purtător de cuvânt al partidului lui Park, aflat acum în opoziție și redenumit ''Libertate Coreeană'', a indicat vineri că ancheta NIS a fost deschisă din ''motive politice'', potrivit Agerpres.

Fostul șef al NIS, Won Sei-Hoon, este judecat pentru o campanie de defăimare online împotriva lui Moon, după ce o primă condamnare a fost anulată în apel. Dar ancheta pare să indice că operaţiunea de manipulare a votului este mult mai ambițioasă față de ceea ce se avusese în vedere. Potrivit concluziilor, Won ar fi ordonat NIS să reducă presa la tăcere, să susțină grupuri de conservatori și să-i supravegheze pe membrii opoziției.