Șefa diplomației germane spune că Israelul va trebui să renunțe la controlul asupra Fâșiei Gaza: „Colonizarea obstrucționează pacea”

Data publicării:
profimedia-0860308762
Foto: Profimedia Images

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat joi că Israelul ar trebui să renunţe la controlul asupra Fâşiei Gaza odată ce războiul împotriva Hamas se va termina, informează vineri dpa, preluat de Agerpres.

Întrebată cine ar trebui să fie responsabil în Fâşia Gaza după încheierea războiului, Baerbock a răspuns pentru grupul de presă Funke, în declaraţii publicate vineri, că „palestinienii - eliberaţi de Hamas, fără teroare, auto-determinaţi şi cu un guvern liber ales al tuturor. Palestinienii, inclusiv în Cisiordania”, ar trebui să fie la conducere. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, a spus ea, „dar nu trebuie să pierdem din vedere orizontul politic, mai ales acum, în timpul războiului”.

Baerbock a spus că guvernul german lucrează cu parteneri arabi pentru a se asigura că soluţia celor două state rămâne viabilă. Aceasta include construirea unei infrastructuri civile, reformarea Autorităţii Naţionale Palestiniene, reconstrucţia economică şi o structură de securitate, inclusiv garanţii de securitate pentru Israel şi palestinieni.

„Şi aceasta include să se reamintească guvernului israelian că politica de colonizare nu numai că obstrucţionează un stat palestinian, ci şi, literalmente, obstrucţionează pacea. Pentru că numai soluţia cu două state poate aduce pacea şi securitatea de durată pentru poporul Israelului”, a spus ea.

Declaraţiile lui Baerbock au fost determinate de anunţul controversat al Israelului de a declara aproximativ 800 de hectare din Cisiordania drept teren de stat israelian.

Şefa diplomaţiei germane a mai spus că protecţia în timpul unei perioade de tranziţie, înainte ca două state să poată trăi unul lângă altul în pace, este posibilă doar cu garanţii de securitate internaţionale. Israelul trebuie să fie sigur că nu va mai exista niciodată o ameninţare teroristă din partea Palestinei, a spus ea, iar palestinienii trebuie să fie siguri că pot trăi în siguranţă şi cu demnitate pe propriul pământ. „Acest lucru înseamnă, desigur, că trebuie implicate ţările arabe vecine, care se bucură de încredere acolo, dar şi prieteni apropiaţi ai Israelului, motiv pentru care noi germanii, alături de americani şi britanici, suntem atât de preocupaţi de orizontul politic”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri