Șeful MI5 transmite un avertisment fără precedent cu privire la "amploarea epică" a spionajului Chinei în Marea Britanie

Data publicării:
Ken McCallum, seful MI5
Șeful MI5 transmite un avertisment fără precedent cu privire la "amploarea epică" a spionajului Chinei în Marea Britanie. FOTO: Profimedia Images

Peste 20.000 de oameni din Marea Britanie au fost abordați online de către spioni chinezi, a declarat șeful MI5, în contextul în care zeci de mii de companii britanice au fost avertizate cu privire la riscul de a li se fura inovațiile, scrie BBC.

Ken McCallum a vorbit despre aceste aspecte la BBC, în cadrul unei apariții publice fără precedent a șefilor agențiilor de securitate din cadrul alianței Five Eyes din California. Șefii agențiilor de securitate din SUA, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă au lansat un avertisment în legătură cu secretele comerciale bținute de China.

Întâlnirea are loc la Universitatea Stanford din California, aflată în inima Silicon Valley. Atât în ​​declarații publice, cât și într-o întâlnire cu ușile închise cu antreprenori și investitori, șefii din domeniul securității au avertizat că se fură cercetări de ultimă oră. „Am asistat la o campanie susținută la o scară epică”, a declarat McCallum pentru BBC într-un interviu acordat în timpul evenimentului.

În trecut, MI5 s-a concentrat pe protejarea secretelor guvernamentale de spionii străini, dar acum teama este că inovația este adesea furată de la companii mici, start-up-uri și cercetători care nu și-au făcut anterior griji cu privire la aspecte de securitate. „Dacă lucrezi în domeniul tehnologiei de vârf, atunci geopolitica este interesată de tine, chiar dacă tu nu ești interesat de geopolitică”, a spus McCallum.

MI5 încearcă să avertizeze zeci de mii de companii din Marea Britanie care sunt potențial expuse riscului. Ken McCallum a afirmat că MI5 a observat că agenți chinezi ar fi abordat peste 20.000 de oameni din Marea Britanie pe rețele sociale precum LinkedIn, pentru a încerca să le convingă să le furnizeze informații sensibile, o cifră dublă față de cea raportată anterior. În ultimul an, MI5 a mai observat peste 20 de situații în care companii chineze au luat în considerare sau au încercat în mod activ să obțină acces la tehnologii sensibile dezvoltate de companii și universități din Marea Britanie prin investiții sau alte mijloace. Astfel, cel puțin două companii chineze au încercat să evite controlul legal pentru a avea acces la tehnologia sensibilă a companiilor britanice.

MI5 și aliații săi au perturbat, de asemenea, achiziția unei companii tehnologice britanice care la rândul ei are legătură cu lanțurile de aprovizionare militare britanice și cu lanțurile de aprovizionare ale altor companii comerciale occidentale importante. China a negat în mod constant acuzațiile de spionaj și de fapte ilegale.

Consecințele furtului cercetării în domenii de vârf precum Inteligența Artificială nu vizează doar profitabilitatea unei companii, ci și viitorul țărilor occidentale, a avertizat șeful MI5. „Aceste tehnologii se află într-un moment istoric în care încep să schimbe fundamental lumea. Știm că statele autoritare sunt concentrate atent pe oportunitățile pe care aceste tehnologii le pot prezenta pentru ele”, a declarat McCallum pentru BBC.

Îngrijorările legate de China au fost susținute și de alți membri ai alianței Five Eyes.

„China a făcut din spionajul economic și furtul muncii și ideilor altora o componentă centrală a strategiei sale naționale, iar acest spionaj se face în detrimentul inovatorilor. Aceasta amenințare a devenit mai periculoasă în ultimii ani”, a declarat directorul FBI, Chris Wray. El a spus că există peste 2.000 de investigații actuale ale FBI legate de China și că, la un moment dat, organizația deschidea o nouă investigație la fiecare 12 ore.

„Toate națiunile spionează”, a spus Mike Burgess – șeful serviciului de securitate al Australiei – la evenimentul public la care au participat cei cinci șefi de spionaj, „dar comportamentul despre care vorbim aici depășește cu mult spionajul tradițional”. 

Reuniunea a avut loc în umbra evenimentelor din Orientul Mijlociu și a preocupărilor legate de creșterea radicalizării și a amenințărilor la nivel național. „Putem să ne concentrăm pe mai mult de un lucru în același timp”, a declarat directorul FBI, descriind amenințarea din partea Chinei ca fiind „existențială”.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri