Șeful OMS spune că nu poate trimite bani familiei sale „înfometate” din Tigray, din cauza războiului

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. cu mainile impreunate im dreptul fetei
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Foto: Profimedia Images

Șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Tedros Ghebreyesus, a dezvăluit vineri că nu poate trimite bani rudelor sale ”înfometate” din regiunea Tigray, Etiopia, din cauza războiului în curs, relatează BBC.

„Am multe rude acolo. Vreau să le trimit bani. Nu pot să le trimit bani. Nu ştiu nici măcar cine a murit sau cine este în viaţă”, a declarat Tedros Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

De când a început războiul în 2020, regiunea a fost izolată de lumea exterioară, fără conexiune telefonică sau internet.

Guvernul Etiopiei a fost acuzat că a impus o blocare a ajutorului în regiune, care a împiedicat livrările esenţiale – decizie pe care a pus-o pe seama conflictului în desfăşurare.

Zeci de mii de civili au murit şi milioane de oameni au nevoie urgentă de ajutor alimentar. Programul Alimentar Mondial spune că aproximativ jumătate din populaţia de 5,5 milioane din Tigray are nevoie ”severă” de hrană.

Nu este prima dată când doctorul Tedros, fost ministru etiopian al Sănătăţii, vorbeşte despre război. El a afirmat, miercuri, că situaţia este mai gravă decât cea din Ucraina şi a sugerat că rasismul se află în spatele diferenţei în răspunsul global.

„Criza umanitară din Tigray este mai gravă decât cea din Ucraina, fără nicio exagerare. Şi am spus-o cu multe luni în urmă, poate că motivul este culoarea pielii oamenilor din Tigray”, a continuat Ghebreyesus.

Războiul din Tigray a izbucnit în cea mai nordică regiune a Etiopiei în noiembrie 2020 – mai târziu s-a extins spre sud, în regiunile Amhara şi Afar.

Mii de persoane au fost ucise, peste două milioane de persoane şi-au părăsit casele şi aproximativ 700.000 de persoane trăiesc în ”condiţii asemănătoare foametei”, potrivit oficialilor americani.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri