Șeful unui think tank american e acuzat că e spion plătit de Beijing și că l-a manipulat pe un fost consilier al lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație ureche vopsită în steagul Chinei
Șeful unui think tank american e acuzat că e spion plătit de Beijing și că l-a manipulat pe un fost consilier al lui Trump. Foto: GettyImages

Șeful unui think tank american a fost acuzat că a acționat ca agent al Chinei și că a încercat să intermedieze vânzarea de arme și petrol iranian,  au declarat procurorii federali din Manhattan, scrie The Guardian.

Gal Luft, cetățean american și israelian, este acuzat că a recrutat și plătit un fost oficial de rang înalt al guvernului SUA, în cadrul unei operațiuni finanțate de China, în 2016, fără să se înregistreze ca agent străin, conform legii.

Procurorii nu i-au dezvălui identitatea fostului oficial, dar au spus că la acea vreme lucra în poziția de consilier al lui Donald Trump. Luft este acuzat că l-a influențat pe consilier să sprijine politici favorabile Chinei, inclusiv prin redactarea de comentarii în numele acestuia, care au fost publicate într-un ziar chinez.

Un cont de Twitter care poartă numele lui Luft, cu peste 15.000 de urmăritori, a transmis în 18 februarie că acesta a fost arestat în Cipru în baza unei „cereri de extrădare motivate politic din partea SUA”. „Nu am fost niciodată traficant de arme”, s-a apărat Luft în comentariul pe Twitter.

În vârstă de 57 de ani, el fost arestat în februarie în Cipru, dar a fugit după ce a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea extrădării, au spus procurorii. În prezent, el nu se află în custodia SUA.

Luft este unul dintre directorii Institutului pentru Analiza Securității Globale, un think tank cu sediul la Washington, care analizează probleme de energie, securitate și tendințe economice. Think tank-ul nu a răspuns solicitării de comentarii.

Procurorii susțin că Luft a intermediat un acord care le permitea companiilor chineze să vândă arme în Libia, Emiratele Arabe Unite și Kenya, în ciuda faptului că nu avea licență pentru a face acest lucru, așa cum prevede legea SUA. De asemenea, el este acuzat că a organizat întâlniri între oficiali iranieni și o companie energetică chineză pentru a discuta despre tranzacțiile petroliere, în ciuda sancțiunilor SUA asupra țării din Orientul Mijlociu.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri