Video&Foto Serghei Șoigu, primit cu mare fast în Coreea de Nord. Ce s-ar putea afla în spatele scopului declarat al vizitei la Phenian

Data publicării:
Russian defence minister Sergei Shoigu arriving in North Korea
Nord-coreenii i-au pregătit o primire fastuoasă ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a fost primit cu onoruri militare în Coreea de Nord, unde efectuează o vizită în aceste zile. Delegației ruse i se va alătura și o delegație chineză în cursul zilei de miercuri, scopul declarat fiind participarea la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, marcate în mod obișnuit prin parade militare masive. Unii analiști văd însă în această vizită și o oportunitate pentru ca Rusia să ceară arme și muniții de la Kim Jong Un.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Delegația rusă condusă de Serghei Șoigu a sosit în Coreea de Nord marți seara târziu și a fost primită cu căldură pe pista aeroportului din Phenian, scrie BBC.

El a trecut pe lângă un șir de soldați care salutau și un banner roșu pe care erau inscripționate cuvintele „Bine ați venit, tovarășe ministru al apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu!”, atât în coreeană, cât și în rusă.

Nord-coreenii i-au pregătit o primire fastuoasă ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia
Nord-coreenii i-au pregătit o primire fastuoasă ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia

În cursul zilei de azi, este așteptată și o delegație chineză, condusă de Li Hongzhong, care face parte din comitetul central de elaborare a politicilor al Partidului Comunist Chinez.

Scopul declarat al vizitei celor două delegații este participarea la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, marcate în mod obișnuit prin parade militare masive.

Însă sunt analiști care văd și alte scopuri în spatele celui oficial, cum ar fi cererea Moscovei pentru arme și muniții nord-coreene, dar și interesul Phenianului pentru tehnica rusească.

„Este de așteptat ca Rusia să ceară mai mult sprijin pentru artilerie din partea Coreei de Nord, pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, iar Phenianul ar trebui să ceară, de asemenea, cooperarea Rusiei în ceea ce privește sateliții de recunoaștere sau submarinele nucleare”, a declarat pentru Cheong Seong-chang, director al Centrului de studii nord-coreene de la Institutul Sejong, potrivit Kyiv Post.

Park Won-gon, profesor la Universitatea Ewha din Seul, consideră vizita ministrului rus al apărării la Phenian, în timp ce țara sa se află în război, drept un evenimeng „foarte semnificativ”.

„Chiar dacă sistemul de carantină rămâne în vigoare, este posibil ca Kim Jong Un să fi simțit nevoia de a arăta ceva poporului său la sărbătorirea Zilei Victoriei”, a declarat Park.

BBC remarcă, de asemenea, faptul că vizitele sunt primele în Coreea de Nord de când țara și-a închis granițele în încercarea de a ține departe pandemia, tăind până și importurile de bunuri esențiale, precum alimente și medicamente. Nu este clar dacă acest lucru semnalează o schimbare în politicile de frontieră ale Phenianului.

Unii analiști spun că includerea trimișilor chinezi și ruși la parada „Zilei Victoriei” din acest an - așa cum este numit local armistițiul coreean din 1953 - indică o posibilă relaxare a restricțiilor Covid.

Aceasta vine la câteva săptămâni după ce în mass-media de stat au fost difuzate imagini cu nord-coreenii care se plimbau fără măști.

Relații complicate în peninsula coreeană

China și Rusia sunt ambele aliați de lungă durată ai Coreei de Nord.

Beijingul a trimis trupe în toamna anului 1950 pentru a sprijini Coreea de Nord în războiul împotriva Coreei de Sud. Uniunea Sovietică de atunci a sprijinit, de asemenea, Coreea de Nord în război.

De la prăbușirea URSS în 1991, Rusia a rămas un aliat natural pentru Coreea de Nord din cauza aversiunii reciproce față de SUA. Washingtonul a acuzat, de fapt, Coreea de Nord că a oferit ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina, acuzație pe care atât Phenianul, cât și Moscova o neagă.

Vizita lui Șoigu are loc, de asemenea, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice dintre SUA și Rusia din cauza războiului din Ucraina. Legăturile dintre Beijing și Washington sunt, de asemenea, tensionate din cauza Taiwanului.

Statele Unite au încercat să discute cu Phenianul după ce soldatul american Travis King a fugit în Coreea de Nord săptămâna trecută.

Soldatul King, care trebuia să se întoarcă în SUA pentru a face față unor măsuri disciplinare, a fugit în Coreea de Nord în timp ce se afla într-o vizită în Zona de Securitate Comună (JSA), o zonă din Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Comandamentul Națiunilor Unite, din care fac parte Statele Unite, a declarat luni că a avut loc un dialog cu Coreea de Nord în legătură cu soldatul King, dar nu a oferit detalii.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri