Serviciile secrete rusești au folosit un deep fake pentru a discuta cu șeful Bayraktar. Rușii s-au dat drept premierul Ucrainei

Data publicării:
Denis Șmihal
Premierul ucrainean Denis Șmihal. Foto: Facbook/ Denis Șmihal

Rușii au încercat să-l contacteze pe directorul general companiei Bayraktar, care furnizează drone de luptă Ucrainei, folosind un clip deep fake în care apare un fals Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei. Rușii au încercat să discrediteze Ucraina și să dinamiteze relațiile turco-ucrainene, transmite presa de la Kiev. Ministerul apărării de la Kiev susține că a reușit să deturneze apelul rușilor.

Ministerul apărării din Ucraina a contracarat o acțiune a rușilor direcționată către directorul general al companiei Baykar, producătoare de armament, Haluk Bayraktar.

„Serviciile speciale rusești încearcă să devină stăpâni pe tehnologia deepfake. Ea se bazează pe inteligență artificială și permite crearea unui transmisiuni video false în care o persoană faimoasă pare să spună lucruri pe care nu le-ar spune în mod obișnuit. De această dată, rușii au încercat să- l contacteze pe unul dintre fondatorii companiei Baykar, care produce faimoasele drone Bayraktar”, se arată în comunicatul ministerului ucrainean.

Falsul Șmihal nu a reușit, însă, să ia legătura cu directorul Baykar - Ucrainenii au reușit să deturneze apelul rușilor, iar în loc de Haluk Bayraktar, „secretarul acestuia”, un agent ucrainean în fapt, a preluat apelul.

„Este important de menționat cât de slab pregătiți sunt agenții ruși care s-au deconspirat de mai multe ori de-a lungul conversației. Inclusiv din motive simple – pentru că nu știau expresii obișnuite în limba ucraineană, ei le-au pronunțat precum cuvinte din limba rusă”, mai spun oficialii ucraineni.

Operațiunea rușilor avea ca scop discreditarea Ucrainei în fața partenerilor turci și dinamitarea relațiilor dintre guvernul de la Kiev și compania Baykar.

Nu este prima oară când rușii lansează astfel de operațiuni hibrid – anterior, rușii au publicat pe rețelele sociale un deep fake video extrem de rudimentar în care un evident fals Zelenski spunea că armata ucraineană a fost înfrântă și cerea soldaților să depună armele.

De asemenea, în iunie, primărița Berlinului, Franziska Giffey, a vorbit timp de 30 de minute cu un bărbat care s-a prezentat drept primarul Kievului. Și acesta s-a dovedit a fi un deepfake.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri