"Sicriul plutitor" de pe Mediterană. Nimeni nu are răspuns la întrebarea unde sunt 500 de oameni care erau pe nava scufundată

Data actualizării: Data publicării:
supravietuitori dupa naufragiu
Cel puțin 79 de oameni au murit și peste 100 au fost salvați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat în largul peninsulei Peloponez, în sudul Greciei. FOTO: Profimedia Images

Familiile îndurerate ale sutelor de migranți care erau în nava care s-a scufundat în Marea Mediterană au ajuns la Kalamata. Naufragiul este considerat cea mai mare tragedie din Grecia.

Operațiunile de căutare a posibililor supraviețuitori continuă, dar șansele de a găsi persoane în viață se reduc considerabil.

Din cei 700 de bărbați, femei și copii care s-ar fi aflat în ambarcațiunea care a părăsit Libia săptămâna trecută, doar 104 au fost găsiți în viață. Au fost găsiți 78 de morți, dintre care 77 erau bărbați, scrie The Guardian.

Sirieni, pakistanezi, afgani și egipteni, supraviețuitorii sunt acum singurii care pot spune ce s-a întâmplat cu nava și să dea detalii despre căpitanul ambarcațiunii, traficant de migranți. Momentan, aproape toți supraviețuitorii sunt epuizați și în stare de șoc după această tragedie.

Kassem Abo Zeed a venit din Hamburg la Kalamata, după ce a auzit că barca în care se afla soția sa s-a răsturnat în largul coastei Greciei. Sirianul de 34 de ani abia își reține lacrimile și are speranțe tot mai mici că soția lui va fi găsită în viață. Prietenul lui, Hamza Ayash – al cărui frate era și el pe navă – a declarat că a auzit că sute de oameni erau pe vas. "Unde sunt ei acum? Începem să ne pierdem speranța”, spune el.

Cei doi bărbați au fost printre primele rude care au ajuns în Kalamata, orașul-port care a devenit centrul operațiunii de căutare și salvare.

„Operațiunea a fost dificilă pentru că barca se afla în apele internaționale”, a declarat ministrul interimar al protecției civile al Greciei, Vangelis Tournas, în fața unui hangar al portului, acolo unde mulți supraviețuitori și-au petrecut prima noapte după ce au fost aduși pe uscat. „Paza noastră de coastă s-a apropiat de navă și a oferit ajutor de îndată ce a fost informată de autoritățile italiene... dar ei [traficanții] nu au vrut să răspundă. Ar trebui să-i anchetăm pe cei care pentru câțiva dolari exploatează oamenii în acest fel.”

Tournas a declarat că va continua căutarea supraviețuitorilor și că în misiune sunt implicate o fregată, nave ale pazei de coastă, trei elicoptere militare și nave comerciale: „Scopul nostru este să salvăm tot ce poate fi salvat. Vom continua misiunea în ciuda vremii.” Până joi noaptea, oficialii au recunoscut însă că operațiunea nu a avut mare succes.

Nava s-a scufundat în câteva minute, a transmis paza de coastă a Greciei, care a remarcat că nicio persoană nu purta vestă de salvare. Când motorul s-a defectat, ambarcațiunea s-a scufundat în aproape 15 minute, oficialii presupunând că asta s-a întâmplat din cauza numărului mare de persoane din interior. Aproape nimeni nu crede că nava va mai fi găsită vreodată.

„Șansele de a găsi mai mulți oameni în viață sunt minime”, a declarat Nikos Spanos, un amiral în retragere de la paza de coastă grecească, pentru postul național ERT. „Am mai văzut bărci vechi de pescuit ca acesta din Libia. Nu sunt pentru navigare, sunt simple sicrie plutitoare.”

Abo Zeed și Ayash, originari din orașul antic sirian Deraa, au vorbit despre călătoria lungă pe care cei dragi lor au făcut-o pentru a se îmbarca la bordul navei în regiunea Tobruk, din estul Libiei. „Soția mea Esra are 21 de ani. A călătorit cu fratele ei mai mic Abdullah, traversând din Siria în Iordania și apoi în Egipt și Libia”, a spus Abo Zeed.

„Au plătit 4.500 de dolari fiecare pentru călătorie”, a spus Ayash. „Vrem doar să știm ce s-a întâmplat cu ei. Și dacă sunt morți, ca musulmani vrem să-i îngropăm.”

Și oficialii și voluntarii greci sunt devastați emoțional de cele întâmplate.  „Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva în Kalamata”, a spus Giorgos Farvas, viceprimarul orașului. „În urmă cu câțiva ani a fost un cutremur, au murit câteva persoane, dar aici vorbim probabil de sute de morți.”

Din ce în ce mai mult, autoritățile elene cred că femeile și copiii se aflau sub punte, înghesuiți într-o zonă folosită în mod obișnuit pentru a se ține la rece peștele. „Ne îngrijorează că nu au mai fost găsiți [supraviețuitori]”, a declarat Nicolaos Spanoudakis, polițist trimis de Atena la Kalamata pentru a ajuta la coordonarea anchetei. „Presupunem că până la 500 de persoane sunt dispărute. Femeile și copiii, se pare, erau în cală.”

Grecia a decretat trei zile de doliu național după tragedie.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri