„SIDA ar putea fi eradicată până în 2030”. ONU spune că totul depinde de politicieni

Data publicării:
imagine cu hiv la microscop
Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV, iar 630.000 au decedat din cauza unor afecţiuni asociate cu SIDA. FOTO: Profimedia Images

Eradicarea SIDA până în 2030 este posibilă dacă statele demonstrează voinţa politică de a investi în prevenţie şi tratament, precum şi în adoptarea unor legi nediscriminatorii, a precizat joi Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

În 2022, un număr estimat de 39 de milioane de persoane de pe glob trăiau cu HIV, potrivit UNAIDS, programul ONU pentru SIDA. Infecţia cu HIV poate progresa către SIDA dacă nu este tratată.

„Soluţia este să urmăm exemplul ţărilor care au creat un angajament politic puternic de a pune oamenii pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi tratare a HIV bazate pe dovezi”, a spus UNAIDS într-un raport publicat joi.

Organizaţia a mai precizat că un răspuns efectiv la HIV înseamnă de asemenea adoptarea unor legi nediscriminatorii şi consolidarea reţelelor comunitare, printre alte iniţiative. Persoanele care trăiesc cu HIV sau SIDA se confruntă cu stigmatizare, discriminare şi violenţă.

„S-au înregistrat progrese solide în ţările şi regiunile care au beneficiat de cele mai multe investiţii financiare, cum ar fi Africa estică şi sudică, unde infectările noi cu HIV au fost reduse cu 57% din 2010”, se mai spune în raport.

Organizaţia a mai precizat că există o creştere accentuată a noilor infectări în Europa de Est şi Asia Centrală, precum şi în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Aceste tendinţe sunt determinate în primul rând de o lipsă a serviciilor de prevenţie HIV pentru grupurile marginalizate şi vulnerabile, precum şi de barierele impuse de legi punitive şi discriminare socială”, mai precizează organizaţia.

Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV, iar 630.000 au decedat din cauza unor afecţiuni asociate cu SIDA, potrivit UNAIDS.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri