Șoferul român de TIR care a transportat 39 de vietnamezi găsiți sufocați într-un container a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Data publicării:
Un român îşi recunoaşte vinovăţia în cazul migranţilor vietnamezi morţi într-un camion în Anglia
În octombrie 2019, treizeci şi nouă de persoane au fost găsite decedate într-un parc industrial în apropiere de Londra, într-un camion frigorific. Foto: Guliver / GettyImages

Un șofer de TIR român a fost condamnat în Marea Britanie la 12 ani și șapte luni de închisoare după ce 39 de migranți vietnamezi au murit sufocați într-un container, informează BBC.

Marius Drăghici, în vârstă de 50 de ani, a recunoscut cele 39 de acuzații de omor prin imprudență și o acuzație de conspirație pentru a sprijini imigrația ilegală de persoane.

Trupurile au fost descoperite într-o zonă industrială din Essex, în octombrie 2019.

În instanță, condițiile din remorca TIR-ului au fost descrise ca fiind "de neimaginat".

Judecătorul Justice Garnham a spus că Marius Drăghici "era o rotiță mică, dar esențială, în angrenajul conspirației criminale", care "i-a pus pe presupușii migranți în pericol de moarte".

Drăghici era responsabil de transportarea migranților în Marea Britanie, în calitate de șofer, iar procurorul Bill Emlyn Jones KC l-a descris drept "mâna dreaptă" a unui lider al grupării de traficanți, Gheorghe Nica.

Gheorghe Nica este una dintre cele patru persoane deja condamnate pentru omor prin imprudență și una dintre cele 11 persoane aflate în închisoare în legătură cu moartea migranților vietnamezi.

Printre victime se aflau 28 de bărbați, opt femei și trei copii. Fiecare plătiseră între 10 și 13.000 de lire sterline pentru un presupus transport "VIP" în Europa și speranța unui loc de muncă bine plătit.

Migranții au călătorit pe 22 octombrie 2019 de la Paris la Bierne, în nordul Franței, de unde au luat ulterior taxiuri către o fermă izolată. Apoi s-au îmbarcat într-un TIR care a călătorit spre portul belgian Zeebrugge, iar camionul a fost încărcat pe un feribot cu destinația Purfleet-on-Thames, Essex.

Temperatura a crescut în container la 38,5 grade, iar nivelul oxigenului a scăzut periculos de mult și aerul a devenit toxic pentru oameni. Migranții s-au sufocat, murind asfixiați și intoxicați cu monoxid de carbon.

În instanță au fost redate ultimele mesaje audio lasate de migranți celor dragi.

Un șofer britanic a deschis containerul pe proprietatea industrială din Essex în dimineața zilei de 23 octombrie și a descoperit cadavrele, apoi a chemat poliția.

Marius Drăghici a fugit din țară, însă a fost prins în București și extrădat în Marea Britanie în 2022. A recunoscut că a fost la ferma izolată din Essex, unde fuseseră lăsați anterior migranți în cadrul unor operațiuni anterioare, pe 11 și 18 octombrie. Avocatul său a spus că Drăghici nu avea un rol de conducere în organizație, că respecta ordinele, și că a fugit din Marea Britanie pentru că era speriat și îngrozit de ce se întâmplase.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri