Sofia Sapega, rusoaica condamnată în Belarus, i-a cerut grațierea lui Alexander Lukașenko. „Este păcat de această fată”

Data actualizării: Data publicării:
sofia-lukasenko
Sofia Sapega/ Alexander Lukașenko FOTO: Profimedia Images

Studenta din Rusia reținută de Belarus după deturnarea unui avion i-a cerut liderului țării, Alexander Lukașenko, grațierea.

Sofia Sapega a fost arestată împreună cu partenerul ei, jurnalistul disident Roman Protasevici, după ce zborul în care se aflau a fost deviat forțat către Minsk, în mai 2021. Ulterior, ea a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru incitare la ură socială, acuzațiile despre care familia ei spune că sunt false.

Însă, potrivit avocatului ei, Sofia Sapega și-a cerut scuze pentru faptele sale sale, potrivit BBC.

Într-o scrisoare adresată președintelui Lukașenko, tânăra de 24 de ani a spus că a fost determinată să comită „infracțiuni” de „tinerețea și prostia ei” și a afirmat că a ajuns sub influența „un grup distructiv de oameni”.

Ea a făcut apel la liderul din Belarus să fie indulgent și să-i ofere oportunitatea „de a fi utilă societății și de a fi aproape de mama și de tatăl ei”.

În luna mai, Sofia Sapega a fost găsită vinovată pentru mai multe acuzații, inclusiv incitarea la ură socială și răspândirea ilegală de informații despre viața privată a unei persoane, fără consimțământul acesteia.

Ea a petrecut mai mult de un an într-un centru de detenție al serviciilor de securitate din Belarus, KGB, iar mai multe persoane au sugerat că declarațiile anterioare date de Sapega au fost făcute sub constrângere.

La începutul acestei luni, Alexander Lukașenko a spus că Sapega ar putea fi deportată în Rusia pentru a-și ispăși pedeapsa.

Este păcat de această fată. Trebuie să rezolvăm această problemă", a declarat el pentru presa din Belarus. „E rusoaica. Avem o cutumă. Putem transfera un cetățean rus în Rusia. S-o lăsăm să își facă pedeapsa acolo.

Sofia Sapega, care era studentă la Universitatea Europeană de Științe Umaniste din Vilnius, Lituania, la momentul arestării, s-a născut în orașul rusesc Vladivostok, însă prietenii ei spun că a trăit în Belarus toată viața.

Roman Protasevici, de 27 de ani, iubitul Sofiei Sapega, a fost redactor la canalul Nexta de pe aplicația de mesagerie Telegram și un critic vehement al liderului din Belarus. Canalul a publicat videoclipuri și informații despre protestele uriașe împotriva lui Lukașenko, care au început în vara anului 2020.

Protestele în masă au început după ce Lukașenko și-a asigurat un al șaselea mandat de președinte în urma unui scrutin despre care opoziția a spus că a fost fraudat.

Roman Protasevici a fugit din Belarus în 2019 și o cunoștea pe Sofia Sapega de aproximativ șase luni la momentul arestării lor.

Familia și prietenii au spus că Sapega nu a avut nicio implicare în mișcarea lui Protasevici.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri