Spionajul Ucrainei acuză că armata rusă cumpără terminale de internet Starlink din „țări arabe”

Data publicării:
terminal internet starlink
Terminal plus router de internet Starlink. Foto: Profimedia Images

Forţele ruseşti cumpără terminale de internet prin satelit Starlink din „ţările arabe” pentru a le folosi pe câmpul de luptă, a declarat marţi agenţia de spionaj militar din Ucraina, potrivit Reuters.

Serviciul deţinut de Elon Musk a fost vital pentru Kiev pentru comunicaţiile de pe câmpul de luptă, dar oficialii ucraineni au declarat că şi forţele ruseşti se bazează din ce în ce mai mult pe el după aproape doi ani de la invazie.

Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean Apărării a publicat ceea ce spune că ar fi o interceptare audio în care doi soldaţi ruşi discută despre cumpărarea de unităţi Starlink de la furnizori arabi pentru aproximativ 200.000 de ruble (2.200 de dolari) fiecare.

„Statul agresor Rusia cumpără din ţările arabe echipamente de comunicaţii, inclusiv terminale de internet prin satelit Starlink, pentru a le folosi în război”, a declarat Ministerul Apărării pe Telegram.

Luni, purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti achiziţionează terminalele prin intermediul unor ţări terţe nespecificate.

Starlink a declarat că nu face afaceri cu Rusia şi nu operează pe teritoriul rusesc. Kremlinul spune, la rândul său, că terminalele nu au fost certificate pentru a fi utilizate în Rusia şi nici nu au fost furnizate oficial Rusiei şi, prin urmare, nu au putut fi utilizate.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri