Kremlinul neagă că soldații ruși folosesc rețeaua Starlink a lui Elon Musk

Data publicării:
soldati rusi pe front
Peskov a explicat că sistemul de sateliţi care asigură conectarea la internet nu este certificat pentru utilizare în Rusia. FOTO: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit luni informaţia conform căreia militarii ruşi utilizează reţeaua de comunicaţii prin satelit Starlink, controlată de miliardarul american Elon Musk, transmite Reuters.

Peskov a explicat că sistemul de sateliţi care asigură conectarea la internet nu este certificat pentru utilizare în Rusia şi nu este furnizat acestei ţări, deci nu poate fi utilizat de forţele armate.

Ucraina, care a folosit comunicaţiile militare prin Starlink pe tot parcursul războiului de apărare în faţa invaziei ruse, a afirmat că soldaţii ruşi folosesc sistemul respectiv în unele părţi ale teritoriilor ucrainene ocupate. Duminică, direcţia pentru informaţii din Ministerul Apărării de la Kiev a comunicat că terminalele Starlink sunt folosite de unităţi ruseşti cum ar fi Brigada a 83-a de asalt aerian, care luptă în apropiere de Klişciivka şi Andriivka, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

„Poate că nu ar trebui să ne amestecăm în discuţiile dintre regimul de la Kiev şi omul de afaceri Musk”, a comentat Peskov afirmaţiile lansate de ucraineni.

Musk dezminţise încă de duminică, prin reţeaua socială X, aflată, de asemenea, sub controlul său: „După câte ştim, Rusiei nu i s-a vândut direct sau indirect niciun Starlink”. El a observat că „mai multe ştiri false susţin că SpaceX vinde Rusiei terminale Starlink” şi a insistat: „Asta este categoric fals”.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri