Live Text Încă un tren deraiat în Rusia în urma unei explozii. Ucraina anunță formarea a 8 noi brigăzi de asalt „complet echipate”

Data actualizării: Data publicării:
Russian Soldiers Launch Strikes on Ukrainian Targets
Războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua 433 a războiului început de Vladimir Putin în Ucraina. Încă un tren, cu 20 de vagoane de marfă, a deraiat marți în regiunea rusă Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina, în urma exploziei unui dispozitiv exploziv montat pe calea ferată. Concomitent, Kievul a anunțat formarea a opt noi brigăzi de asalt „complet echipate” și gata de luptă, pregătite pentru mult așteptata contraofensivă a forțelor ucrainene.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Tren de marfă deraiat în regiunea rusă Briansk. Șina de cale ferată a fost aruncată în aer

Un tren de marfă din regiunea rusă Briansk a deraiat marți în urma exploziei unui „dispozitiv exploziv neidentificat” plasat pe calea ferată, pentru a doua zi consecutiv, a anunțat marți guvernatorul local rus, informează Kyiv Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trenul a deraiat în apropiere de stația Snejețkaia, în apropiere de granița ucraineană, la o zi după o deraiere similară în aceeași regiune.

Conform unui căilor ferate ruse, trenul deraia marți era compus dintr-o locomotivă și 20 de vagoane de marfă.

Noua „Gardă Ofensivă” a Ucrainei: Kievul anunță formarea a 8 noi brigăzi de asalt complet echipate și gata de luptă

Noua „Gardă Ofensivă” a Ucrainei are în acest moment opt noi brigăzi de asalt complet echipate și gata de luptă. Noile unități vor fi plasate sub comanda armatei ucrainene, a anunțat marți ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko.

„Plănuim crearea de brigăzi suplimentare deoarece există o cerere în acest sens, iar noi dispunem de aceste capacități”, a spus Klimenko, într-un interviu acordat agenției Interfax-Ucraina, preluat de Kyiv Independent.

Brigăzile vor fi echipate cu armament occidental, iar militarii acestora se vor antrena pe o perioadă de până la trei săptămâni.

„Garda Ofensivă” este o inițiativă lansată în februarie 2023 de către Garda Națională a Ucrainei, cu scopul de a antrena 8 brigăzi alcătuite dintr-un mix de militari cu experiență și recruți.

Kiev: Moscova încearcă să provoace Ucraina ca ea să înceapă mai devreme contraofensiva

ACTUALIZARE 14.29 Moscova şi-a schimbat tactica în războiul declanşat împotriva Ucrainei, intrat deja în a 15-a lună, şi a început să vizeze în mod deliberat zone rezidenţiale cu lovituri de rachete, potrivit guvernului de la Kiev, citat marţi de DPA. 

'Nu există nicio îndoială că ei efectuează atacuri directe asupra clădirilor rezidenţiale civile ori a zonelor cu mai multe case cu populaţie civilă', a declarat marţi dimineaţa Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kev, la televiziune ucraineană. 

Unul dintre scopurile schimbării de tactică este să încerce să provoace o grăbire a contraofensivei, pentru ca forţele ucrainene să nu se pregătească suficient pentru aceasta, ci să pornească mai repede atacul, consideră Podoliak, citat de portalul ucrainean RBC. În cursul lunilor reci de iarnă, Rusia a vizat cu precădere infrastructura energetică a Ucrainei, notează Agerpres.

Mihailo-Podoliak
Mihailo Podoliak, principalul consilier al preşedintelui Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Kievul îşi planifică de luni de zile contraofensiva de primăvară pentru a recuceri teritoriile ocupate de ruşi, dar nu a dezvăluit niciun fel de detalii.

De asemenea, consideră Podoliak, Moscova încearcă să influenţeze locuitorii ţărilor occidentale, care, impresionaţi de uciderea de civili ucraineni, ar putea începe să ceară negocieri urgente. 

În intervenţia sa televizată, Podoliak a afirmat totodată că ultimele lovituri ruseşti cu rachete au fost menite să testeze dacă Ucraina este capabilă să-şi protejeze spaţiul aerian. 

Un val de atacuri ruseşti cu rachete în ultimele zile a omorât mai mulţi civili, în special în oraşul Uman din centrul ţării, unde cel puţin 20 de persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit un bloc de locuinţe vineri. 

De asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk, o tânără femeie şi fetiţa sa de trei ani au fost ucise în urma unui atac rusesc. Kievul neagă că obiective militare ar fi fost lovite în cursul atacului respectiv, aşa cum pretinde Moscova.

În timp ce Ucraina continuă să respingă invazia pe scară largă lansată de Rusia în februarie 2022, 'Rusia nu are suficiente muniţii pentru a obţine succese în cadrul ofensivei sale', conform serviciilor de informaţii britanice. 

Chiar dacă Moscova a acordat 'cea mai mare prioritate mobilizării industriei sale de apărare', ea nu reuşeşte 'să facă faţă cerinţelor de război', indică Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare privind situaţia de pe frontul din Ucraina, publicată marţi.

Rușii se tem că Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva pe 9 mai, de Ziua Victoriei

ACTUALIZARE 11.30 Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, a avertizat marţi Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) din estul Ucrainei, anexată, împreună cu alte trei regiuni ucrainene - Doneţk, din est, şi Herson şi Zaporojie, din sud -, în septembrie trecut de Rusia, relatează EFE, citată de Agerpres.

'Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO', a afirmat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko, în declaraţii citate de agenţia oficială de presă TASS.

'Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei', a adăugat el.

În prezent, a subliniat Marociko, forţele ucrainene acumulează armament şi echipamente şi formează grupuri de atac pentru 'acţiuni majore contraofensive'.

'Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv', a subliniat el.

Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat vineri că pregătirile pentru contraofensiva ucraineană au intrat în faza lor finală.

'În general, suntem pregătiţi', a afirmat Reznikov în declaraţii citate de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

În acelaşi timp, Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vizitat din nou marţi trupele care luptă în oraşul asediat Bahmut, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), la numai câteva ore după ce anunţase că ucrainenii au efectuat câteva contraatacuri ce i-ar fi forţat pe ruşi să 'abandoneze unele poziţii' din Bahmut, potrivit EFE şi Reuters.

'Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est', a declarat Sîrski pe canalul său de Telegram, într-o notă scurtă în care a mai spus că s-a întâlnit cu comandanţi responsabili de luptele din zona Bahmut.

'Comandanţii şi soldaţii noştri sunt eroii timpului nostru, ei zădărnicesc zilnic planurile inamicului', a afirmat el într-un comunicat, în care elogiază devotamentul şi profesionalismul militarilor ucraineni din Bahmut.

În cursul vizitei sale în zonă, Sîrski a discutat cu militarii despre cum să 'provoace pierderi maxime inamicului' şi să continue să 'asigure apărarea eficientă' a părţii din oraş aflate încă sub control ucrainean.

Contraatacurile ucrainene au făcut ca forţele ruse să se retragă de pe unele poziţii în oraşul asediat Bahmut din estul ţării, dar situaţia rămâne 'dificilă', declarase luni generalul Sîrski, după vizita efectuată duminică la Bahmut, potrivit Reuters.

El a adăugat că noi unităţi ruse, inclusiv paraşutişti şi combatanţi ai grupului de mercenari Wagner, sunt 'aruncaţi constant în luptă' în pofida pierderilor grele.

'Dar inamicul este incapabil să preia controlul asupra oraşului', declarase Sîrski.

Forţele ruse au făcut progrese constante la Bahmut, însă duminică un purtător de cuvânt al armatei Kievului a declarat că este încă posibilă aprovizionarea trupelor ucrainene cu alimente, muniţii şi medicamente.

În ultimele luni, bătălia pentru Bahmut a devenit punctul central al conflictului, care nu a înregistrat schimbări semnificative de la sfârşitul anului trecut.

Kievul se pregăteşte de o contraofensivă mult aşteptată pentru a recuceri porţiuni de teritoriu în estul şi sudul ţării, ocupate de forţele ruse după declanşarea invaziei, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", în urmă cu 15 luni, considerată de Ucraina şi Occident drept o agresiune ilegală, neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat independent, prima de acest gen după Al Doilea Război Mondial.

Ucraina spune că nu are cunoștință de o misiune de pace la care să participe Vaticanul

ACTUALIZARE 08:32 Ucraina a declarat că nu are „nicio cunoștință” despre o misiune de pace în care să fie implicat Vaticanul pentru a rezolva conflictul cu Rusia. 

„Președintele Zelenski nu a consimțit la astfel de discuții în numele Ucrainei”, a declarat pentru CNN un oficial ucrainean apropiat de biroul prezidențial. „Dacă au loc discuții, acestea au loc fără știrea sau binecuvântarea noastră”.

Oficialul a respins orice rol papal după ce Papa Francisc a declarat duminică jurnaliștilor că Vaticanul face parte dintr-o misiune de a pune capăt războiului din Ucraina. „Misiunea este în desfășurare acum, dar nu este încă publică”, a declarat el după o călătorie de trei zile în Ungaria. 

„Când va fi publică, o voi dezvălui”, a adăugat papa. „Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor de comunicare. Nu se poate obține niciodată pacea prin închiderea acestora. ... Așa ceva nu este ușor", a spus Suveranul Pontif.

SUA afirmă că ofensiva rusă în estul Ucrainei a eșuat

ACTUALIZARE 08:28 Casa Albă a estimat că Rusia a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni de lupte în Ucraina, potrivit Sky News.

Detaliind cele mai recente estimări, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși din decembrie. Alţi 80.000 au fost răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, citând informaţii recent declasificate.

Jumătate dintre morţi fac parte din compania de mercenari Wagner, care a atacat oraşul Bahmut din estul ţări, a precizat Kirby. Ofensiva rusă asupra Bahmutului, în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a „stagnat” și „a eșuat”, a adăugat Kirby.  

Moscova și-a concentrat invazia asupra regiunii Donbas în ultimele luni, în special asupra orașului Bahmut din Donețk. Cu toate acestea, se crede că Bahmutul nu a fost capturat în totalitate de forțele rusești - iar soldații ucraineni au început contraofensivele în zonă.

Rusia încă luptă pentru controlul Bahmut şi a suferit pierderi importante

ACTUALIZARE 08:20 Rusia încă luptă pentru controlul Bahmut şi a suferit pierderi importante. Armata ucraineană spune că este blocată într-o "luptă poziţională", în timp ce lupte aprige continuă să se desfăşoare în Bahmut, adăugând că a reuşit să respingă forţele ruseşti după o serie de contraatacuri, potrivit CNN. 

"Pot confirma cu siguranţă informaţia că inamicul din Bahmut a părăsit unele poziţii după unele dintre contraatacurile noastre", a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, pentru un post naţional de televiziune.  

"Există o luptă de poziţii acolo", a spus Cherevatyi, explicând că linia frontului se schimbă în mod constant. "Uneori inamicul are un oarecare succes după o lovitură puternică de artilerie şi distrugerea infrastructurii şi poate avansa. Dar noi contraatacăm şi deseori ne recâştigăm poziţiile după ce am provocat foc asupra inamicului". 

Cherevatyi a adăugat că, în ciuda tuturor eforturilor sale, Rusia încă nu a reuşit să captureze "complet" Bahmut. Purtătorul de cuvânt a continuat spunând că, deşi unităţile aeropurtate ale armatei ruse au întărit poziţiile din Bakhmut, forţele Wagner au continuat să fie cele care au efectuat asalturile, scrie News.ro. 

"Cu toate acestea, din cauza pierderilor grele, acestea au fost întărite de unităţile aeropurtate. În plus, în efortul de a captura complet Bakhmut, observăm, de asemenea, că inamicul foloseşte lunetişti din unităţile speciale şi chiar din serviciile speciale (antiterorism, de exemplu) pentru a lovi cât mai mult posibil poziţiile noastre", a declarat el.

Cherevatyi a declarat că forţele ruseşti trebuie să fie mai atente la utilizarea obuzelor de artilerie şi a rachetelor, dar a respins afirmaţiile fondatorului şi finanţatorului Wagner, Evgheni Prigozhin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi fost lipsiţi de muniţie.

Zelenski: De la miezul nopţii până la 7 dimineaţa am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti. Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru

ACTUALIZARE 08:10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că noaptea trecută ucrainenii au reuşit să doboare 15 rachete ruseşti. El a afirmat că pentru fiecare atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul. 

"Am început această zi de luni şi noua săptămână cu o întâlnire de o oră cu toate nivelurile guvernamentale şi de apărare. Şeful guvernului, miniştrii, Biroul. Comandantul-şef, şefii Direcţiei Principale de Informaţii şi ai Serviciului de Informaţii Externe, şeful Serviciului de Securitate şi secretarul NSDC au prezentat rapoarte. Prima chestiune este consecinţele loviturilor ruseşti, inclusiv ale atacurilor cu rachete. Numai noaptea trecută, de la miezul nopţii până la şapte dimineaţa, am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti. Dar, din păcate, nu pe toate. Nu pe toate încă. Lucrăm cu partenerii noştri cât mai activ posibil pentru a face ca protecţia cerului nostru să fie şi mai fiabilă. La întâlnirea de dimineaţă, am discutat despre acţiunile probabile ale inamicului în viitorul apropiat şi am coordonat paşii noştri defensivi. Separat, am discutat problema armelor şi muniţiilor pentru luptătorii noştri. De asemenea, situaţia de pe teritoriul încă ocupat şi contracararea Rusiei. Nicio şansă pentru ocupant pe teritoriul nostru! Doar distrugere pentru inamic", a declarat Zelenski. 

Zelenski a spus că un băiat de 14 ani a murit în urma unui atac cu bombă asupra unei şcoli. "Regiunea Cernihiv, satul Lyzunivka, în nordul regiunii, aproape de frontiera de stat. Acolo, o bombă aeriană rusă a distrus o altă şcoală ucraineană... Din păcate, această lovitură a luat viaţa unui adolescent - un băiat născut în 2009... în vârstă de 14 ani! El se afla chiar lângă şcoală. Condoleanţe familiei şi prietenilor! Pavlohrad, regiunea Dnipropetrovsk. Rachetele teroriştilor au luat viaţa a două persoane, tineri... Condoleanţele mele familiilor! Alte 40 de persoane - femei, copii şi bărbaţi - au primit ajutor medical în urma rănilor şi traumelor suferite. Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru. Şi le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care asigură acest lucru în fiecare zi şi în fiecare noapte. Ei ne apără poziţiile, resping atacurile ruseşti, îşi ajută fraţii de arme care se află în apropiere, pe poziţii, şi distrug ocupantul la maximum. Cu cât mai mulţi ucraineni se sprijină reciproc, cu atât mai repede va fi distrus răul rusesc. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care văd în acest fel sarcina comună a Ucrainei şi a lumii: înfrângerea evidentă a statului terorist şi o pace dreaptă pentru Ucraina şi întreaga Europă", a spus el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Şeful statului ucrainean a menţionat că a discutat, luni, cu premierul Canadei, Justin Trudeau, şi cu cel al Noii Zeelande, Chris Hipkins. "Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind activitatea noastră diplomatică din luna mai, care ne aduce mai aproape de o astfel de pace - o pace dreaptă, un astfel de rezultat al acestui război - înfrângerea ocupantului. Am avut, de asemenea, mai multe convorbiri telefonice astăzi. Am mulţumit personal Canadei şi prim-ministrului Trudeau pentru sprijinul continuu al ţării noastre. Pregătim un program de cooperare pe termen lung în domeniul apărării între Ucraina şi Canada. Acest lucru este foarte important: Canada a început deja să confişte bunurile ruseşti. Acesta este un exemplu semnificativ pentru toţi ceilalţi din lume. Am discutat despre presiunea sancţiunilor şi despre cooperarea noastră politică. Astăzi am vorbit, de asemenea, cu prim-ministrul Hipkins din Noua Zeelandă. I-am mulţumit pentru poziţia de principiu în apărarea dreptului internaţional - Noua Zeelandă se numără adesea printre liderii în ceea ce priveşte restricţiile privind sancţiunile. I-am mulţumit, de asemenea, pentru participarea Noii Zeelande la instruirea soldaţilor noştri. Am convenit să lucrăm la o mai mare consolidare a ţărilor din regiunea Pacificului pentru a proteja normele internaţionale", a mai spus el.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Administrația Biden: Ofensiva de iarnă a lui Putin în Ucraina a eșuat. Rușii au pierdut 100.000 de militari doar în ultimele 5 luni
  • Istoricul Mark Galeotti: „Ucraina nu este pregătită pentru marea sa contraofensivă, dar nu are de ales”
  • Armata ucraineană spune că 400 de recruți ai grupului Wagner au sosit pe front direct din închisorile rusești
  • Prigojin estimează că Ucraina va trece la contraofensivă la jumătatea lui mai şi avertizează că asta ar fi „o tragedie” pentru Rusia
  • Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi în regiunea Herson, într-un atac rusesc cu 18 rachete de croazieră
  • Angela Merkel spune că „nu ar trebui să ne îngustăm mințile” cu privire la o soluție pentru sfârșitul războiului din Ucraina
  • Liderul trupelor NATO în Europa avertizează că armata rusă nu ar trebui subestimată. „Este mai mare acum decât la începutul războiului”
  • Un înalt oficial îi sfătuieşte pe ucraineni să accepte cetăţenia rusă în teritoriile ocupate, pentru a supravieţui
  • Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina 

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri