SUA condamnă atacul cu cocktailuri Molotov asupra ambasadei Cubei din Washington. Este ”inacceptabil”

Data publicării:
ambasada cubei, plăcută de identificare pe gard, cu clădirea în spate și steagul cubei fluturând
Atacul de duminică a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Diaz-Canel se întorsese la Havana, după ce participase la Adunarea Generală a ONU de la New York. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ambasada Cubei în SUA a fost ţinta unui atac cu cockteiluri Molotov, duminică seara. Un bărbat a aruncat cu sticlele incendiare asupra clădirii reprezentanței diplomatice din Washington DC, fără să rănească pe cineva. Președintele Cubei califică gestul ca ”atac terorist”, iar Departamentul de Stat al SUA spune că este un eveniment "inacceptabil", transmite AFP, preluată de Agerpres.

La scurt timp după atac, ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a difuzat pe reţeaua X (fostă Twitter) un mesaj în care spune că un bărbat a aruncat două sticle incendiare asupra clădirii reprezentanţei diplomatice, însă niciun membru al personalului nu a fost rănit.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Preşedintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, a scris pe aceeaşi reţea de socializare că "ura a lansat un nou atac terorist asupra ambasadei noastre din Washington, noaptea trecută, într-un act de violenţă şi neputinţă care ar fi putut costa vieţi preţioase". Liderul de la Havana a cerut autorităţilor americane să ia măsuri.

Ambasadoarea cubaneză în SUA, Lianys Torres Rivera, a declarat că ambasada "a comunicat imediat cu autorităţile americane, care au avut acces în misiune pentru a ridica probe din cocktailurile Molotov".

La întâlnirea de luni cu presa, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a afirmat că instituţiile celor două părţi sunt "în contact".

Al doilea atac împotriva ambasadei Cubei în Statele Unite din ultimii ani

AFP aminteşte că în aprilie 2020 un bărbat a deschis focul asupra clădirii reprezentanţei diplomatice, de asemenea fără a răni pe nimeni. Însărcinata cu afaceri a SUA la Havana a fost convocată atunci la Ministerul cubanez de Externe, pentru a i se comunica un "protest energic" împotriva "agresiunii teroriste".

Cubanezul Alexander Alazo, rezident în statul Texas, a fost arestat şi inculpat pentru agresiunea de acum trei ani, însă nu a fost încă judecat, iar "guvernul american a refuzat să califice faptele drept act terorist", a reamintit luni Ministerul cubanez de Externe, condamnând "dubla măsură" a presupusului angajament al SUA împotriva terorismului.

Atacul de duminică a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Diaz-Canel se întorsese la Havana, după ce participase la Adunarea Generală a ONU de la New York. În metropola unde se află sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, mai mulţi cubanezi din SUA protestaseră împotriva prezenţei şefului de stat din ţara lor de origine.

Rusia a condamnat incidentul care a vizat Cuba, aliată istorică a Moscovei din epoca Uniunii Sovietice, denunţând "atmosfera de ameninţare" din SUA. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a scris într-un comunicat că responsabilii de organizarea atacului "trebuie pedepsiţi sever" şi a adăugat: "ne aşteptăm ca autorităţile americane să efectueze rapid o anchetă aprofundată".

Relaţiile între Statele Unite şi Cuba sunt încordate şi în prezent. Insula condusă de un regim comunist este supusă din 1962 unui embargou american. Înainte de a-şi încheia mandatul, la începutul lui 2021, fostul preşedinte american Donald Trump a inclus din nou Cuba pe lista ţărilor care susţin terorismul. La scurt timp după aceea, când a ajuns la Casa Albă, succesorul său Joe Biden a promis că va revizui politica americană faţă de Cuba, însă poziţia sa a devenit mai dură după reprimarea unor manifestaţii antiguvernamentale ale cubanezilor, în iulie 2021.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri