SUA impun restricții de călătorie politicienilor care au „subminat democrația în Georgia”

Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Blinken a spus că legea „va sufoca exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, va stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și va împiedica organizațiile media independente”. Foto: Shutterstock

Departamentul de Stat al SUA a denunțat, pe 23 mai, legea „agenților străini” a Georgiei și a impus restricții privind vizele celor responsabili de „subminarea democrației” în țară și membrilor familiilor acestora.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mai spus că lansează o revizuire a relațiilor dintre SUA și Georgia și și-a exprimat speranța că liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege.

Preocupările cu privire la democrația Georgiei au atins apogeul după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat legea agenților străini, care impune ca organizațiile care primesc finanțare străină să fie etichetate drept „agenți străini” și reflectă legislația represivă rusă folosită pentru a reprima criticii regimului de la Kremlin.

Legea controversată a declanșat proteste la scară largă în țară, care au escaladat la incidente violente, în timp ce ofițerii de poliție au încercat să înăbușe demonstrațiile cu tunuri de apă și gloanțe de cauciuc.

Blinken a spus că legea „va sufoca exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, va stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și va împiedica organizațiile media independente” și a acuzat Tbilisi de o „campanie de intimidare și de utilizare a violenței pentru a suprima disidența pașnică”, informează The Kyiv Independent. 

„Ca răspuns la aceste acțiuni, Departamentul de Stat implementează o nouă politică de restricție a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor care sunt responsabile sau complice de subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor acestora”, se arată în comunicat, precizând că aceasta include „persoanele responsabile pentru suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică”.

Parlamentul georgian a adoptat legea în lectura sa finală pe 14 mai, dar președintele pro-occidental Salome Zourabichvili a respins-o câteva zile mai târziu. Partidul Visul Georgian are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste veto și a anunțat deja că va face acest lucru.

Legislația a provocat critici atât din partea SUA, cât și a UE.

Washingtonul ia în considerare un pachet de stimulente militare, comerciale și de liberalizare a vizelor pentru Georgia în cazul în care inversează tendința de retrocedare democratică și abandonează legea controversată, a informat Politico pe 20 mai, invocând un proiect de lege care urmează să fie introdus în Congres în zilele următoare.

Mai multe țări din UE fac presiuni pentru sancțiuni împotriva Georgiei din cauza proiectului de lege, inclusiv suspendarea regimului de călătorie fără viză. Ca răspuns, unii membri ai Parlamentului European au cerut să suspende candidatura Georgiei la UE.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul animal din lume care supraviețuiește în spațiu. Poate fi fiert, îngheţat, iradiat și nu moare
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Imagini adorabile cu prinţul Louis, faimos pentru reacţiile amuzante din timpul marilor evenimente regale
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...