SUA: Rușii au adus soldați iranieni în Crimeea pentru a-i ajuta să atace Ucraina cu drone

Data publicării:
John Kirby la pupitrul casei albe
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Foto: Profimedia Images

Rușii au adus militari iranieni în Crimeea pentru a-i ajuta să lanseze atacuri cu drone, a declarat, joi, un important oficial de la Casa Albă. Informațiile guvernului american vin în condițiile în care Rusia pare că și-a făcut un obiectiv din a ataca în stil terorist, cu drone kamikaze, infrastructura energetică a Ucrainei.

„Credem că militari iranieni au fost pe teren în Crimeea şi au ajutat Rusia în aceste operaţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al preşedinţiei americane, John Kirby, citat de AFP și Agerpres. „Nu cunosc numărul de iranieni care se află în Crimeea”, a adăugat oficialul american, lăsând să se înţeleagă că aceştia se află în continuare în Crimeea, alături de forţele ruse.

„Rusia a primit până acum zeci de drone şi va continua să primească”, a continuat purtătorul de cuvânt, subliniind că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia caută acum să achiziţioneze arme convenţionale iraniene cum ar fi rachete sol-sol pentru a le utiliza în Ucraina.

Putin terorizează Ucraina cu drone iraniene

De câteva zile, Rusia a lansat o campanie susținută de atacuri cu drone kamikaze, îndreptate în special împotriva orașelor și infrastructurii civile din Ucraina.

Cele mai recente astfel de atacuri au vizat chiar Kievul. Imaginile, aproape ireale, prezintă astfel de drone care survolează capitala ucraineană în căutare de ținte, în timp ce apărătorii ucraineni încearcă cu disperare să le doboare, Astfel de arme au un singur scop: teroarea.

Un expert militar a precizat pentru Sky News că atacurile cu drone kamikaze asupra orașelor ucrainene pot fi comparate cu cele ale rachetelor V1 și V2 folosite de armata lui Hitler pentru bombardarea Londrei, în al Doilea Război Mondial.

Astfel, dronele kamikaze primite cadou de ruși de la iranieni au devenit noile „Vergeltungswaffe” - „armele răzbunării” lui Putin, folosite pentru terorizarea populației civile din orașele ucrainene.  „O astfel de dronă e o armă a terorii, similară mai degrabă rachetelor V1 și V2 din al Doilea Război Mondial, destinate special pentru a semăna teroare - așa cum au și făcut, de altfel - în acea perioadă cumplită de la sfârșitul războiului”, a declarat pentru Sky News analistul Forbes McKenzie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri