SUA și aliații săi colaborează cu Kievul să găsească rute terestre alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina

Data publicării:
Press Secretary Karine Jean-Pierre and NSC Coordinator Kirby Host Daily Press Briefing
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. Foto: Profimedia Images

Statele Unite şi aliaţii săi colaborează cu Kievul pentru a găsi rute terestre alternative pentru a livra cereale esenţiale în lume, după ce Rusia s-a retras din acordul care permitea ca grânele ucrainene să fie transportate în siguranţă pe Marea Neagră, a declarat, miercuri, administrația Casei Albe, potrivit CNN. 

„Lucrăm cu partenerii noştri din UE, lucrăm cu Ucraina şi cu alţi parteneri europeni pentru a vedea dacă există alte modalităţi de a trimite cereale pe uscat către piaţă. Dar acest lucru nu este la fel de eficient”, a declarat miercuri John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, potrivit News.ro. 

„Cea mai bună cale pentru ca aceste cereale să ajungă pe piaţă este prin intermediul căilor maritime”, a spus el. „Dar lucrăm pentru a vedea ce putem face”, a adăugat oficialul. 

SUA au avertizat anterior că Rusia ar putea viza navele civile din Marea Neagră pentru a da vina pe Ucraina după ce Kremlinul şi-a retras participarea din acordul privind cerealele de la Marea Neagră. Acordul a fost intermediat iniţial de Turcia şi de Naţiunile Unite anul trecut pentru a asigura trecerea în siguranţă a cerealelor din porturile ucrainene. 

Cerealele ucrainene sunt esenţiale pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special pentru ţările în curs de dezvoltare. Preţurile cerealelor au crescut brusc de la prăbuşirea acordului şi în timp ce Moscova vizează infrastructura portuară ucraineană.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri