SUA vor numi primul ambasador din istorie în Arctica, după ce Rusia și-a consolidat prezența militară în regiune

Data publicării:
rusi se antrenează in arctica
Foto: Profimedia Images

Statele Unite ale Americii vor numi primul ambasador din istorie în Arctica, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat vineri provocările strategice impuse de activitatea crescută a Rusiei în această regiune, relatează BBC.

„Ambasadorul general pentru regiunea arctică va promova politica SUA în Arctica, va colabora cu omologii din țările arctice și non-arctice, precum și cu grupurile indigene”, se spune într-o declarație din 26 august a Departamentului de Stat al SUA.

Vineri, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia în regiunile polare nordice. Oficialul NATO și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la extinderea Chinei în zona arctică.

Noul ambasador al SUA va avea legături cu celelalte șapte națiuni arctice, Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Rusia, precum și cu grupuri indigene și alte părți interesate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Pacea și stabilitatea în regiune sunt de ”o importanță strategică critică” pentru SUA și o prioritate pentru secretarul de stat Antony Blinken, a adăugat acesta.

Blinken îl va numi în curând pe ambasador.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri