Biden cere alegerea rapidă a unui nou lider în Camera Reprezentanților. Trump, printre cei care i-ar putea urma republicanului McCarthy

Data publicării:
President Biden Holds A Meeting On Debt Ceiling
Liderul republican Kevin Mccarthy și președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut marţi alegerea rapidă a viitorului lider al Camerei Reprezentanţilor, în urma destituirii lui Kevin McCarthy, scrie AFP, preluată de News.ro. Unii aliaţi republicani ai fostului preşedinte Donald Trump au sugerat că acesta ar putea ocupa această funcţie.

„Deoarece provocările presante ale ţării noastre nu pot aştepta, (preşedintele) îşi doreşte să fie ales rapid un nou lider”, a declarat într-un comunicat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Este o premieră în istoria Congresului american: liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost destituit marţi din funcţie, victimă a unor conflicte în interiorul partidului său.

După o dezbatere tensionată între conservatori, 216 aleşi au votat pentru înlăturarea sa, dintre care opt republicani, faţă de 210.

Imediat după acest rezultat fără precedent, Kevin McCarthy a fost înconjurat de membri ai partidului său, care l-au îmbrăţişat şi i-au strâns mâna.

Votul deschide o perioadă de mari turbulenţe în Camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor.

Deocamdată, nu apare niciun succesor clar al lui McCarthy, relatează Reuters.

Rebeliunea republicană a fost condusă de reprezentantul Matt Gaetz, un republican de extremă dreapta din Florida, care l-a acuzat pe liderul Kevin McCarthy că nu a făcut suficient pentru a reduce cheltuielile federale.

Votul de marţi a fost cel mai recent moment de încleştare într-un an în care Camera controlată de republicani a adus Washingtonul în pragul intrării în incapacitate de plată şi în pragul unei închideri parţiale a guvernului.

Partidul Republican al lui McCarthy controlează camera cu o majoritate restrânsă de 221 de mandate faţă de cele 212 ale democraţilor, ceea ce înseamnă că îşi poate permite să piardă cel mult cinci voturi, dacă democraţii se unesc în opoziţie. Acest lucru s-a întâmplat marţi, când opt republicani au votat alături de 208 democraţi pentru a-l demite pe McCarthy din funcţie.

În cadrul dezbaterii din Cameră, Gaetz şi câţiva aliaţi l-au criticat pe McCarthy pentru că s-a bazat pe voturile democraţilor pentru a trece o finanţare temporară care a împiedicat închiderea parţială a guvernului federal. „Avem nevoie de un speaker care să lupte pentru ceva - orice - în afară de a rămâne în funcţia de speaker”, a declarat reprezentantul republican Bob Good.

Susţinătorii lui McCarthy, inclusiv unii dintre cei mai vocali conservatori din Cameră, au spus că acesta a reuşit să limiteze cheltuielile şi să avanseze alte priorităţi conservatoare, chiar dacă democraţii controlează Casa Albă şi Senatul. Aceştia au avertizat că avantajele lor vor fi în pericol, dacă îşi vor înlătura liderul. „Gândiţi-vă mult şi bine înainte de a ne arunca în haos, pentru că spre asta ne îndreptăm”, a declarat reprezentantul republican Tom Cole.

Democraţii au spus că nu îi vor ajuta pe republicani să îşi rezolve propriile probleme. În general, ei îl consideră pe McCarthy ca fiind nedemn de încredere, după ce a încălcat un acord privind cheltuielile pe care îl încheiase cu preşedintele democrat Joe Biden şi sunt furioşi din cauza deciziei sale de a da undă verde unei anchete de destituire a preşedintelui. „Lăsaţi-i să se complacă în cocina lor de incompetenţă”, a declarat reporterilor înainte de vot reprezentanta Pramila Jayapal.

Matt Gaetz a fost unul dintre republicanii care au votat în repetate rânduri împotriva candidaturii lui McCarthy pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, în ianuarie. McCarthy a obţinut în cele din urmă funcţia după 15 runde de vot. Pentru a câştiga postul, McCarthy a fost de acord cu reguli care au facilitat contestarea conducerii sale.

Susţinătorii lui McCarthy au declarat că Gaetz a fost motivat de dorinţa de a se promova, de şansa de a obţine o funcţie mai înaltă şi de resentimentele legate de o anchetă etică în curs de desfăşurare privind o posibilă conduită sexuală nepotrivită şi consum ilegal de droguri. Reprezentantul Garret Graves l-a acuzat că a capitalizat efortul său de a-l înlătura pe McCarthy. „Este dezgustător”, a spus el.

Gaetz a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi a declarat că nu este motivat de o antipatie faţă de McCarthy. „Aceasta nu este o critică a individului - este o critică a postului. Treaba nu a fost făcută”, a spus el.

Cine i-ar putea succeda lui Kevin McCarthy

Nu este clar cine îi va succeda lui McCarthy, dar Reuters prezintă câteva posibilităţi.

Steva Scalise

Gaetz, care a condus campania de înlăturare a lui McCarthy, a declarat că l-ar susţine pe Steve Scalise să preia rolul. Scalise este republicanul numărul 2 din Camera Reprezentanţilor şi a fost mult timp favorit pentru a prelua şefia Partidului Republican din Cameră după ce McCarthy îşi va încheia mandatul.

Tom Emmer

Reprezentantul Tom Emmer este liderul numărul 3 al republicanilor din Camera Reprezentanţilor şi a condus campania republicanilor din Cameră în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului, din 2022, când republicanii au recucerit majoritatea în Cameră de la democraţii preşedintelui Joe Biden.

Jim Jordan

Reprezentantul Jim Jordan, preşedinte al Comisiei juridice a Camerei şi aliat al fostului preşedinte Donald Trump, a fost nominalizat de unii rebeli republicani pentru funcţia de preşedinte al Camerei în timpul alegerilor pentru acest post, în ianuarie. El a primit 20 de voturi în timpul unui tur de scrutin.

Byron Donalds

Reprezentantul ultraconservator Byron Donalds, considerat o stea în ascensiune în Partidul Republican, a obţinut 20 de voturi în timpul unuia dintre tururile de scrutin din cursa pentru funcţia de speaker, în ianuarie.

Patrick McHenry

Reprezentantul Patrick McHenry a fost numit pentru a prelua funcţia de speaker interimar în urma înlăturării lui McCarthy. Preşedinte al Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, McHenry este un aliat al lui McCarthy, care a vorbit în sprijinul acestuia înainte de vot.

Donald Trump

Din punct de vedere istoric, Camera şi-a ales întotdeauna unul dintre membrii săi în funcţia de preşedinte, dar Constituţia SUA nu spune că această funcţie trebuie să revină unui membru ales al Camerei. Unii aliaţi republicani ai fostului preşedinte Donald Trump au sugerat că acesta ar putea ocupa această funcţie, deşi favoritul la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, unde îl va concura pe Biden, a declarat anterior că nu este interesat de funcţie.

În ianuarie, Gaetz a votat pentru ca Trump să fie speaker în timpul mai multor runde de vot şi a precizat luni în faţa reporterilor că speakerul nu trebuie să fie membru al Congresului.

De asemenea, reprezentantul Andy Ogles i-a întrebat marţi pe cei care îl urmăresc pe platforma socială X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, cine ar trebui să fie speakerul şi l-a inclus pe Trump printre opţiuni.

Hakeem Jeffries

Liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, este liderul democraţilor şi a obţinut mai multe voturi decât McCarthy în timpul a 11 runde de vot pentru alegerea preşedintelui Camerei, în ianuarie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri