Cele „7 minute de teroare” cărora sonda NASA trebuie să le facă față. Ce se întâmplă în acest timp

Data publicării:
sonda insight

NASA va încerca să amartizeze sonda InSight, în această seară, la ora 21:00, și speră ca misiunea să fie una de succes de această dată. Proba trimisă de Agenția Spațială pe Marte are la bord mai multe instrumente cu ajutorul cărora ar putea studia structura internă a planetei, scrie BBC News.

LIVE VIDEO cu amartizarea sondei InSight

Semnalul care ar confirma că proba a amartizat cu succes pe suprafața planetei ar trebui să fie primit în jurul orei 21:53, ora României. La fel ca în cazul misiunilor precedente, sonda InSight va trebui să facă față „celor 7 minute de teroare”, timpul necesar pentru ca o probă să intre în atmosfera planetei Marte, la viteză hipersonică, apoi să încetinească și să ajungă cu bine la sol.

„Să ajungi pe Marte este foarte, foarte dificil. Ca exploratori, șansele noastre se situează undeva în jurul a 50%”, a declarat Thomas Zurbuchen, șeful departamentului de știință al NASA.

Ce se întâmplă în timpul celor „7 minute de teroare”

Chiar înainte de a intra în atmosfera planetei Marte, sonda se va elibera de două greutăți de 75 de kilograme, schimbându-și astfel centrul de greutate. „Noi încercăm practic să facem o cărămidă să zboare”, a declarat Allen Chen, liderul operațiunilor de intrare, coborâre și amartizare de la NASA.

Capsula InSight va pătrunde în atmosfera planetei Marte la o viteză de 19.794 km/oră și trebuie să pătrundă la un unghi de exact 12 grade. Un unghi mai mare ar însemna că sonda va lua foc, un unghi mai mic ar însemna ca sonda să fie împinsă înapoi în spațiu.

Sonda va intra în atmosferă cu șase minute și 45 de secunde înainte de amartizare. În această fază, va avea o accelerație de 12 ori mai mare decât gravitația Pământului.

La aproximativ 3 minute și jumătate după ce sonda intră în atmosferă va fi activată parașuta, care va încetini și mai mult sonda. Cincisprezece secunde mai târziu, un explozibil va detona scutul termic, expunând sonda InSight, ascunsă în interior. Zece secunde după ce scutul termic cade, sonda își va extinde picioarele, la fel cum un avion își extinde roțile înainte de a ateriza.

Sonda va mai coborî pen tru încă două minute, atașată de parașută, și protejată de un înveliș conic. Cu 45 de secunde înainte de amartizare, ea va ieși din acest înveliș.

Întreg procesul de amartizare durează în jur de 7 minute. Semnalul radio dintre Marte și Pământ are o întârizere de 8 minute și 7 secunde, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu vor ști încă de la bun început dacă amartizarea a fost una de succes. Inginerii de la NASA numesc acest interval de timp pentru amartizare „cele 7 minute de teroare”, în condițiile în care au existat alte 44 de încercări ratate de a duce cu bine sonde pe Marte.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Blake Lively, într-o salopetă mulată pe corp, asemănătoare costumului din Deadpool purtat de soțul ei. Arată...
Adevarul
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în...
Newsweek
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
02.07.2024, Tallinn. Minister of Climate Kristen Michal is set to replace Kaja Kallas as prime minister and chairman of
Noul premier al Estoniei spune că va sprijini Ucraina „până la victorie” în războiul cu Rusia