Cine este Pete Buttigieg și pentru ce militează. A fost primul în alegerile democrate din Iowa pentru stabilirea prezidențiabilului

Data actualizării: Data publicării:
WESTERVILLE, OHIO - OCTOBER 15: South Bend, Indiana Mayor Pete Buttigieg and former Vice President Joe Biden shake hands after the Democratic Presidential Debate at Otterbein University on October 15, 2019 in Westerville, Ohio. A record 12 presidential hopefuls are participating in the debate hosted by CNN and The New York Times. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Pete Buttigieg și Joe Biden. Foto: GettyImages

Pete Buttigieg, un fost primar al unui oraș din Indiana, care militează pentru o schimbare de generație, s-a clasat pe locul întâi în urma alegerilor primare din Iowa, prima confruntare în cadrul cursei pentru selectarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA.

În vârstă de 38 de ani, politicianul a studiat la Harvard și apoi la Oxford, a fost ofițer de informații în cadrul Corpului Rezerviștilor Forțelor Navale Americane, a lucrat pentru o perioadă la firma de consultanță McKinsey & Company și a fost timp de două mandate primar al orașului său natal, South Bend, informează site-ul cotidianului The New York Times citat de Mediafax.

Cel mai tânăr candidat rămas în cursa pentru funcția de președinte al Statelor Unite, Pete Buttigieg spune că va fi un pod spre o nouă eră a politicii americane.

De asemenea, Buttigieg a fost primul candidat care a militat pentru creșterea numărului de judecători la Curtea Supremă, cu scopul de a ameliora polarizarea instanței.

Pe lângă faptul că este cel mai tânăr candidat, Buttigieg este și singurul politician homosexual care a inițiat o campanie majoră pentru președinția SUA și este primul primar care are șanse de a ajunge direct președinte, fără a ocupa între timp alte funcții publice semnificative.

Pete Buttigieg, victorie la limită în prima confruntare din Partidul Democrat pentru funcţia de preşedinte SUA

Pete Buttigieg a câștigat, la o diferență de 0,1% în fața lui Bernie Sanders, alegerile din Iowa, prima confruntare din cadrul cursei pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, potrivit rezultatelor finale anunțate joi.

Scrutinul din Iowa, care a fost marcat de erori tehnice și organizaționale, ar putea remodela cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA și provoacă îndoieli în ceea ce privește șansele candidaturii fostului vicepreședinte Joe Biden, considerat anterior favoritul cursei din interiorul formațiunii.

Buttigieg a obținut 26,2% din voturi, fiind urmat de senatorul progresist Bernie Sanders cu 26,1%, a anunțat filiala din Iowa a Partidului Democrat.

Senatoarea Elizabeth Warren s-a clasat pe locul al treilea, cu 18%, în timp ce Biden a ocupat un dezamăgitor loc patru, cu doar 15,8%.

Editor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri