Exclusiv Corespondență specială Digi24 din SUA: Planurile lui Trump pentru Ucraina și statele din jur. „România este ancora în sud”

Data actualizării: Data publicării:
Nato,And,Russia,Flag,On,Europe,Geopolitical,Map.,North,Atlantic
Rusia și NATO, imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Promisiunea lui Trump că va opri războiul din Ucraina, dar și că va forța statele europene să contribuie financiar mai mult la forța NATO stârnesc neliniște pe bătrânul continent și, totodată, teamă ori scepticism peste ocean. Iar România e parte importantă în schimbările așteptate de săptămâna viitoare. Cum se văd aceste declarații în capitala Statele Unite, cum are de gând Donald Trump să își îndeplinească promisiunile, cum se va raporta la România? Trimișii speciali Digi24 în Statele Unite au încercat să afle răspunsuri, la firul ierbii, în Washington DC, de la unul dintre oamenii care au lucrat la planul Trump pentru 2025.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Teodora Tompea: „Este forfotă mare în așteptarea evenimentului de luni, cel mai mare, când președintele este învestit, sunt multe evenimente, serile vor fi încununate de mai multe baluri. Vrem să știm ce se întâmplă foarte aproape de noi, ce se întâmplă în Ucraina”.

Cristina Cileacu: „Ca întotdeauna, la Washington sunt două tipuri de păreri: democrate și republicane. De data aceasta vorbim cu James Carafano, vicepreședintele „Heritage Foundation”. Vă mulțumim că sunteți alături de noi la Digi24. Vreau să vă întreb, noua administrație Trump pare să vrea să aibă o relație mai degrabă bilaterală cu fiecare țară a Uniunii Europene și, în general, cu fiecare țară, mai degrabă decât cu Uniunea Europeană în ansamblu”.

James Carafano: „Noua administrație Trump va semăna mult cu vechea administrație Trump, doar că va fi mult mai bună, pentru că are mult mai multă experiență. Avem un președinte foarte experimentat și o echipă foarte experimentată. Și este adevărat că sunt într-adevăr foarte interesați de relațiile bilaterale. Cred că mulți oameni vă vor spune la Washington în ultimii doi ani, că atunci când venea cineva, nimeni nu voia să vorbească cu ei. Această administrație nu va fi așa, ei vor dori să vorbească cu prietenii lor. Asta nu înseamnă că nu vor avea o relație cu Uniunea Europeană. De fapt, am fost recent la Bruxelles și am găsit noua Comisie foarte dispusă, cred, să fie pragmatică și să lucreze cu administrația Trump. Deci cred că echipa lui Trump vor fi cu adevărat norocoși pentru că vor avea oameni cu care vor să vorbească despre asta. Am mulți prieteni în Europa, mult mai mulți prieteni în Europa, mai multe guverne conservatoare în Europa decât au avut ultima dată, dar vor avea, de asemenea, o echipă la Bruxelles care recunoaște că parteneriatul cu Statele Unite este important. Deci cred că echipa lui Trump va avea o mulțime de uși deschise în Europa”.

Cristina Cileacu: „Și România?”

James Carafano: „România este un punct vital, strategic pentru Statele Unite. Dar singurul lucru pe care administrația Trump îl dorește și acest lucru nu este negociabil, este o comunitate transatlantică sigură, care se oprește și începe cu un front estic, care este 100% sigur. Cele mai importante două țări sunt Ucraina, nu contează dacă Ucraina este sau nu în acest front, dar dacă aveți o armată ucraineană puternică, rușii nu pot să treacă pe acolo și să facă cu mâna. Și apoi Polonia, și cred că vom avea un angajament puternic polonez pentru apărare. Și atunci România este ancora, nu? Aveți Norvegia și Finlanda și Suedia în nord, iar România ancorează sudul. Deci, în opinia mea, în ceea ce privește parteneriatele noastre din Europa Centrală, România este absolut umăr la umăr cu Polonia și Ucraina, ca țări care trebuie să aibă succes în propria lor autoapărare, deoarece sunt critice pentru NATO. România și Polonia astăzi sunt așa cum a fost Germania de Vest în timpul Războiului Rece”.

Teodora Tompea: „Dar Putin a spus întotdeauna că Ucraina nu ar trebui să fie membră NATO. Credeți că dacă vor începe negocieri, desigur, cu ajutorul SUA, Trump va accepta acest tip de condiție?”.

James Carafano: „Sincer, nu cred că există un consens în NATO pentru aderarea Ucrainei la NATO acum. Deci nu cred că este o conversație irelevantă. Cred că nu există un consens. Și pe de altă parte, cred că realitatea este și Putin știe asta, nu contează dacă Ucraina este sau nu în NATO, dacă există o armată permanentă în Ucraina care s-ar putea apăra, acesta este un obstacol pentru Putin. Și la fel de puternic ca și cum ar fi în NATO. El nu respectă articolul 5. El respectă puterea. Și astfel țări care se pot apără, și cred că România, Polonia și Ucraina vor fi primele trei țări din Europa care pot face asta, cred că el nu o să aibă încotro”.

Cristina Cileacu: „E o concluzie bună pentru România, e o veste bună, să sperăm doar că ne ridicăm la nivelul așteptărilor. Cam atât de aici din Washington, dar nu înseamnă că nu vom reveni curând cu noi idei, noi păreri despre cum se vede România în Statele Unite”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul neaşteptat făcut de Lia Olguta Vasilescu în spatele lui Crin Antonescu! Nu şi-a dat seama că e filmată...
Digi FM
Eminem a devenit bunic. Fiica sa, Hailie Jade, a născut un băiat. Numele ales pentru bebeluș, o surpriză...
Pro FM
Ce spunea Cher despre Val Kilmer, actorul care a părăsit-o după doi ani de relație: "Eram îndrăgostită...
Film Now
CinemaCon 2025, în Vegas. „Box-office-ul este în declin. Avem nevoie de o redresare. Avem nevoie de mai multe...
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
Newsweek
De ce 800.000 pensionari iau 500 lei în plus la pensie pentru care nu au contribuit? Unde au muncit?
Digi FM
Acuzat de viol, Russell Brand, fostul soţ al lui Katy Perry, susţine că nu a fost „niciodată un violator”
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Puștiul din „Al șaptelea cer”, azi tatăl a doi copii. David Gallagher are 40 de ani și găzduiește un podcast...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...