Donald Trump anunță doborârea unei drone iraniene în Strâmtoarea Ormuz. Teheranul dezminte

Data actualizării: Data publicării:
uss boxer
USS Boxer Foto: wikipedia.org

Un nou incident complică relaţia dintre Statele Unite şi Iran. Armata americană a doborât o dronă militară a Teheranului în Strâmtoarea Ormuz. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Donald Trump, care a spus că vehiculul aerian se apropiase la mai puțin de 1.000 de metri de un vas de război al Washingtonului, USS Boxer. La scurt timp după anunțul președintelui american, Teheranul a dezmințit, însă, informația.

Conform informaţiilor furnizate joi de preşedintele american, când drona iraniană se apropiase la mai puţin de 1.000 metri de nava de atac USS Boxer, echipajul acesteia a transmis mai multe avertizări la care partea iraniană nu a răspuns și, prin urmare,  s-a recurs la „o acţiune defensivă”.

Drona a fost distrusă, a precizat liderul de la Casa Albă, care a mai declarat că s-a recurs la o asemenea acțiune deoarce aparatul ameninţa siguranţa vasului şi a echipajului acesteia.

Trump a îndemnat toate statele să îşi protejeze propriile nave şi să condamne Iranul pentru încercările sale de a împiedica libertatea navigaţiei şi comerţul mondial.

Citiți și:  SUA vor să creeze o coaliție militară internațională care să păzească apele din jurul Iranului

La rândul său, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a confirmat incidentul într-un comunicat care precizează că acesta s-a produs la ora locală 10:00 (05:30 GMT), în momentul în care nava americană se pregătea să pătrundă în Strâmtoarea Ormuz.

Luna trecută, armata iraniană a doborât o dronă americană, care pătrunsese, conform evaluărilor sale, în spaţiul aerian iranian. Două zile mai târziu, preşedintele Donald Trump a declarat că a anulat în ultima clipă atacarea Iranului, pentru a evita producerea de victime, ameninţând însă, ulterior, în mai multe rânduri, cu represalii la adresa regimului de la Teheran. Atacul american anulat in extremis de Trump ar fi urmat să vizeze staţii radar militare şi baterii de rachete.

Reacția Teheranului

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat joi, la New York, că nu deţine nicio informaţie privind pierderea unei drone în Strâmtoarea Ormuz, ca reacţie la anunţul din aceeaşi zi al preşedintelui american Donald Trump, care a informat că nava militară americană USS Boxer a doborât o dronă ce se apropiase de ea periculos de mult la intrarea în Strâmtoarea Ormuz.

„Nu avem nicio informaţie privind pierderea unei drone astăzi”, a declarat presei Zarif la sediul ONU, unde sosise pentru o întâlnire cu secretarul general al organizaţiei internaţionale, Antonio Guterres, scrie Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri