Greva actorilor de la Hollywood a început. Ei cer sa nu fie înlocuiți cu Inteligența Artificială

Data actualizării: Data publicării:
oameni care protesteaza in fata universal studios
Greva actorilor de la Hollywood a început. Ei cer sa nu fie înlocuiți cu Inteligența Artificială. Foto: Profimedia

Actorii de la Hollywood au anunțat în mod oficial că intră în grevă, după ce negocierile dintre sindicatul lor și studiourile cinematografice au eșuat. Încetarea lucrului reprezintă o lovitură grea pentru industria divertismentului, care ar putea paraliza producțiile cinematografice și TV din SUA, relatează CBC News.

Aproximativ 65.000 de actori reprezentați de Screen Actors Guild - Federația Americană a Artiștilor de Televiziune și Radio vor părăsi platourile începând de vineri, de la miezul nopții, au anunțat liderii SAG-AFTRA, joi după-amiază. Este prima încetare a lucrului la nivel de industrie din 1980.

„Actorii merită un contract care să reflecte schimbările care au loc în industrie. Din păcate, modelul actual afectează valoarea membrilor noștri și afectează capacitatea acestora de a-și duce cariera până la capăt”, a declarat Duncan Crabtree-Ireland, directorul executiv național al sindicatului, într-un comunicat.

„Ceea ce ni se întâmplă, se întâmplă la toate locurile de muncă”, a declarat președintele SAG-AFTRA, Fran Drescher, la o conferință de presă susținută la Los Angeles, în care a anunțat declanșarea grevei. Studiourile „aduc în discuție sărăcia, că pierd bani în stânga și în dreapta, asta în timp ce dau milioane directorilor lor executivi. Se află de partea greșită a istoriei, chiar în acest moment”, a spus ea.

„Nu numai că este nedrept, este chiar neamerican”, a adăugat ea. „Împărțiți bogăția, pentru că nu puteți exista fără noi”.

Actorii se alătură celor peste 11.000 de scenariști de filme cinematografice și TV reprezentați de Writers Guild of America, care au fost în grevă de la începutul lunii mai. Este prima dată când două mari sindicate de la Hollywood intră în grevă în același timp din 1960, când Ronald Reagan era președintele breslei actorilor.

Teama de Inteligența Artificială

În timpul negocierilor s-a discutat despre utilizarea Inteligenței Artificiale în filme și impactul serviciilor de streaming asupra salariului actorilor.

„Actorii se confruntă acum cu o amenințare existențială la adresa mijloacelor lor de existență, din cauza utilizării Inteligenței Artificiale și a tehnologiei generative”, a spus Crabtree-Ireland.

„Au propus ca interpreții noștri de fundal să fie scanați, pentru asta să fie plătiți pentru o zi, iar compania să dețină acea scanare, acea imagine, pentru totdeauna, fără nicio considerație pentru actori”, a adăugat el.

Sindicatul solicită, de asemenea, o garanție că Inteligența Artificială, precum și chipurile și vocile generate de computer nu vor fi folosite pentru a înlocui actorii.

Într-o declarație, Alianța Producătorilor de Film și Televiziune, care reprezintă principalele studiouri și servicii de streaming, inclusiv Paramount, a declarat că greva este „alegerea sindicatului, nu a noastră”.

Sindicatul „a respins oferta noastră de salariu istoric și creșteri reziduale, plafoane substanțial mai mari ale contribuțiilor la pensie și sănătate, protecții pentru audiții, o propunere inovatoare de IA care protejează asemănările digitale ale actorilor, și multe altele”, a spus grupul într-o declarație, adăugând că „SAG-AFTRA ne-a pus pe un curs care va adânci dificultățile financiare pentru mii de oameni care depind de industrie pentru a își duce traiul”.

Șeful Disney, Bob Iger, care și-a prelungit recent contractul cu doi ani, a declarat că o grevă va avea „un efect foarte dăunător asupra întregii industrii”.

„Există un nivel de așteptare pe care (SAG-AFTRA și WGA) îl au, care pur și simplu nu este realist”, a declarat Iger pentru CNBC joi dimineață.

SAG-AFTRA reprezintă peste 160.000 de actori, jurnalişti, cranici, gazde şi cascadori. Greva îi afectează doar pe cei 65.000 de actori ai sindicatului din producții de televiziune și film, care au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a-și autoriza liderii să declanșeze o grevă înainte de începerea discuțiilor pe 7 iunie.

Actorii de la Broadway au transmis printr-o declarație că sunt „solidari” cu lucrătorii SAG-AFTRA.

Vedetele Cillian Murphy și Emily Blunt au părăsit premiera filmului Oppenheimer când a început greva, potrivit regizorului Christopher Nolan.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri