Liderul republican al Camerei Reprezentanților din SUA dă de înțeles că va urma un vot pentru ajutorul militar acordat Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0829006524
Congresul SUA. Foto: Profimedia Images

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a generat așteptări că un vot privind finanțarea Ucrainei ar putea fi iminent în Cameră, chiar cu riscul ca republicanul să își piardă poziția de lider, transmite The Guardian.

Johnson a vorbit despre „inovații importante” la un posibil pachet de măsuri pentru Ucraina în timpul unui interviu în cadrul emisiunii Sunday Night in America de la Fox News și a sugerat că un vot asupra unui proiect de lege de sine stătător ar putea avea loc imediat după ce Congresul se va întoarce din vacanța de Paște, pe 9 aprilie.

Dar republicanul din Louisiana a recunoscut că forțe din partidul său au încercat să îl destituie din cauza eforturilor sale de a găsi o soluție bipartizană la finanțarea americană blocată pentru eforturile Ucrainei de a respinge invazia militară a Rusiei. Reprezentanta de extremă-dreapta din Georgia, Marjorie Taylor Greene, a depus în martie o moțiune de demitere a lui Johnson, dar nu a reușit să o supună la un vot în plen.

Între timp, Casa Albă a avertizat că întârzierile costă Ucraina vieți și teritoriu, deoarece președintele Rusiei, Vladimir Putin, „câștigă în fiecare zi” în care Congresul nu adoptă o măsură de finanțare.

„Ceea ce trebuie să facem într-o epocă de guvern divizat, din punct de vedere istoric, așa cum suntem, trebuie să construim un consens. Dacă vrem să punem în mișcare o măsură partizană, trebuie susținerea fiecărui membru (al Congresului - n.red.), la propriu. Iar unele lucruri trebuie să aibă un caracter bipartizan”, a declarat Johnson, recunoscând că majoritatea republicană din Camera Reprezentanților este în scădere.

„Am discutat cu toți membrii, în special acum, în perioada de lucru în districte. Când ne vom întoarce după această perioadă de lucru, vom pune în mișcare un produs, dar care va avea, cred eu, câteva inovații importante”.

Printre aceste inovații se numără și eforturile de a-i liniști pe republicanii de linie dură, care se arată reticenți în ceea ce privește continuarea susținerii financiare a Ucrainei, în condițiile în care războiul din această țară se află acum în al treilea an.

Trump a cerut, de asemenea, republicanilor să respingă orice măsură de finanțare a Ucrainei care se leagă de bani pentru securitatea frontierelor SUA, astfel refuzând Casei Albe condusă de Joe Biden o „victorie” în domeniul imigrației înaintea alegerilor din noiembrie, de unde și interesul lui Johnson de a găsi o soluție de sine stătătoare.

Această fricțiune a dus la apariția unor politicieni ai Dreptei, precum Greene, care amenință poziția lui Johnson. Cu toate acestea, alți colegi republicani au sărit în apărarea liderului. Congresmanul newyorkez Mike Lawler a criticat duminică, la CNN, moțiunea de demitere depusă de Greene, pe care a calificat-o drept „idioată”. „De fapt, nu va ajuta la promovarea cauzei în care crede ea și, de fapt, subminează majoritatea republicană din Camera Reprezentanților", a spus el.

Unii democrați au indicat că l-ar susține pe Johnson dacă ar fi convocat un vot pentru a-l demite, iar alți republicani au recunoscut poziția sa precară.

„Nu am de gând să neg acest lucru. Este o majoritate foarte restrânsă, iar (fără) una sau două persoane ne poate transforma într-o minoritate”, a declarat duminică congresmanul Don Bacon din Nebraska la NBC.

Fără a o identifica pe Greene după nume, el a adăugat: „Avem una sau două persoane care nu sunt jucători de echipă. Ei preferă să se bucure de lumina reflectoarelor, de rețele sociale”.

Bacon este unul dintre cei câțiva republicani care au lucrat în paralel pentru a elabora o propunere de ajutor pentru Ucraina. „Am alcătuit un proiect de lege care se concentrează pe ajutorul militar, un proiect de lege de 66 de miliarde de dolari care prevede ajutor militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Există suficient sprijin în Cameră pentru a face acest lucru”, a spus el.

În legătură cu planurile lui Johnson de a supune proiectul la vot în Cameră săptămâna viitoare, Bacon a adăugat: „Face ceea ce trebuie”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri