Oficiali SUA, către Israel: Informaţiile transmise administraţiei Trump ar putea ajunge în mâinile Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
trump

Oficiali americani le-au sugerat omologilor lor israelieni că informaţiile împărtăşite în cursul administraţiei Donald Trump ar putea ajunge la Rusia şi de acolo la Iran, deoarece Kremlinul are „pârghii de presiune” asupra liderului republican, relatează Haaretz, citat de News.ro.

trump
Foto: Guliver/GettyImages

Temerile privind informaţiile, care au fost discutate în cursul mai multor întâlniri recente în spatele uşilor închise, au la bază suspiciuni privind relaţiile dintre preşedintele-ales Donald Trump sau asociaţii săi şi Guvernul lui Vladimir Putin, a scris un jurnalist israelian de investigaţii în cotidianul Yediot Ahronot, potrivit Haaretz.

În condiţiile în care serviciile de informaţii ruse colaborează cu cele de la Teheran, informaţii secrete, precum metodele clandestine de operare ale Israelului şi sursele sale, ar putea ajunge în mâinile Republicii Islamice. Aceste informaţii au fost împărtăşite în trecut cu Statele Unite.

Oficialii americani din serviciile de informaţii şi-au exprimat în trecut disperarea în legătură cu victoria lui Trump în alegeri, scrie Bergman. În aceste condiţii, ei au sugerat că Tel Avivul ar trebui să aibă grijă ce informaţii transferă Casei Albe şi Consiliului Naţional de Securitate după învestirea lui Trump în funcţie - cel puţin până va deveni clar dacă acesta are sau nu relaţii nepotrivite cu Rusia.

Cooperarea dintre comunităţile de informaţii israeliană şi americană s-au intensificat în ultimele două decenii, majoritatea operaţiunilor comune fiind orientate împotriva Iranului, Hezbollah şi Hamas.

Un acord oficial din 2008 privind o cooperare amplă, ce include expunerea surselor şi metodelor de acţiuni, a dus la rezultate impresionante, scrie Haaretz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri