Polonia ar putea sprijini SUA în misiunea de protecție din Strâmtoarea Ormuz

Data actualizării: Data publicării:
Jacek Czaputowicz, ministrul polonez de externe
Jacek Czaputowicz, ministrul polonez de externe Foto: Guliver/GettyImages

Polonia ar putea sprijini misiunea militară condusă de Statele Unite pentru a proteja transportul maritim în Golf după confiscarea recentă de către Iran a unui petrolier navigând sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, a declarat ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz, citat vineri de DPA, relatează Agerpres.

„Ştim că situaţia necesită un răspuns”, a spus Jacek Czaputowicz într-un interviu, fără a specifica natura eventualei asistenţe. „Un anumit sprijin polonez pentru eforturile american şi britanic este posibil”, a adăugat el.

Citiți și:  SUA vor să creeze o coaliție militară internațională care să păzească apele din jurul Iranului

Oficialul a mai spus că Polonia încearcă „să menţină legăturile transatlantice” şi să facă punte, pe fondul diviziunilor dintre SUA şi UE, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Citiți și: Tensiuni cu Iranul. România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic

Klaus Iohannis, înainte de vizita în SUA: România ar putea să găzduiască mai mulți soldați americani

Deteriorarea securităţii pe ruta maritimă îngustă din largul Iranului, o arteră vitală pentru producătorii de petrol din Orientul Mijlociu, intervine pe fondul escaladării tensiunilor între Iran, Marea Britanie şi Statele Unite.

Citiți și: Israelul va participa la misiunea SUA din Golful Persic pentru contracararea Iranului

Iranul avertizează că prezenţa navelor militare străine în Golful Persic va genera riscuri

Germania a refuzat să ia parte la o misiune condusă de SUA, favorizând în schimb una de observare europeană. Guvernul german se teme că strategia Statelor Unite de exercitare a "presiunii maxime" asupra Iranului ar putea conduce la o escaladare a crizei.

Polonia respectă politica UE privind Orientul Mijlociu şi acordul nuclear cu Iranul, din care SUA s-au retras, dar în acelaşi timp crede că UE ar trebui să fie „mai deschisă la argumentele americane”, a spus Czaputowicz. „Dacă există o diviziune între Uniunea Europeană şi Statele Unite, nu este bine pentru Polonia sau pentru Europa Centrală. Deci încercăm să menţinem legătura transatlantică şi să trecem peste diviziuni”, a adăugat el. „Ar fi foarte rău dacă SUA şi-ar pierde interesul pentru Europa”, a menționat șeful diplomației poloneze.

Citiți și: Marea Britanie se alătură Statelor Unite în misiunea internaţională din Golful Persic

Rusia: Avem impresia că SUA caută un pretext pentru un conflict în Golf

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri