Procurorii generali din 16 state americane condamnă interdicţia lui Trump impusă imigranților

Data publicării:
Protestors Rally Against Muslim Immigration Ban At LAX
Foto: Gulliver/GettyImages

Procurorii generali (funcție echivalentă cu a ministrului de justiție) din 16 state americane, printre care se numără California, New York şi Pennsylvania, au semnat o declaraţie critică la adresa ordinului executiv prin care este blocată temporar intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane.

Protestors Rally Against Muslim Immigration Ban At LAX
Foto: Gulliver/GettyImages

„Condamnăm decretul președintelui Trump, care este contrar Constituției, valorilor Americii și este ilegal, și vom acționa împreună pentru a ne asigura că guvernul federal ascultă de Constituție, respectă istoria noastră de națiune întemeiată pe imigrație și nu vizează pe nimeni doar din cauza naționalității sau a religiei sale”, au afirmat procurorii generali ai celor 16 state.

„Suntem hotărâți să facem eforturi pentru a ne asigura că au de suferit cât mai puţini oameni din cauza situației haotice create”, se arată în declaraţia comună a procurorilor generali, care reamintesc că mai mulți judecători au blocat deja o parte a decretului. „Libertatea religioasă a fost și va fi întotdeauna un principiu de bază al țării noastre și niciun președinte nu poate schimba acest adevăr”, mai spun procurorii generali.

Oficialii care au semnat declarația reprezintă statele California, New York, Pennsylvania, Washington, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Vermont, Oregon, Connecticut, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland, Illinois și District of Columbia. În aceste state locuiește aproape o treime din populația SUA, notează AFP, preluată de Agerpres.

Este vorba despre procurori generali democrați și este de așteptat ca ei să opună rezistență politicilor lui Donald Trump, așa cum au făcut și procurorii generali republicani în timpul administrației Obama, notează Reuters.

Un proces comun, deschis de mai multe state, ar da mai multă greutate luptei împotriva ordinului președintelui, în condițiile în care, până acum, deciziile care au fost luate în justiție au privit cazuri individuale, menționează Reuters.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă temporar, pentru cel puţin 120 de zile, programele de relocare a refugiaţilor şi blochează temporar, pentru cel puţin 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane: Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Un judecător federal a decis să blocheze deportarea refugiaţilor şi a pasagerilor reţinuţi pe aeroporturi ca urmare a ordinului executiv semnat de preşedintele Donald Trump. Decizia a fost luată într-o instanţă din Brooklyn, însă nu a fost singura hotărâre anunţată de magistraţii federali din SUA.

Magistrata Ann M. Donnelly a ordonat oprirea imediată a operaţiunilor de deportare a refugiaţilor şi a altor pasageri care deţin vize valide sau chiar vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite.

Decizia îi vizează pe refugiaţii şi pe cetăţenii din cele şapte ţări predominant musulmane care sunt deja în tranzit pe aeroporturile americane şi au fost reţinuţi în mod ilegal de către autorităţile aeroportuare.

Într-un caz separat, un judecător federal din Virginia a decis în favoarea a trei cetăţeni care deţin viză permanentă de rezidenţă şi a altor 60 de pasageri reţinuţi pe aeroportul internaţional Dulles.

Magistratul Leonie Brinkema a emis o interdicţie care împiedică autorităţile americane pentru cel puţin o săptămână să-i deporteze pe pasagerii reţinuţi pe aeroportul Dulles, situat în apropiere de Washington DC.

De asemenea, judecătorul federal a cerut ca avocaţii să aibă acces la persoanele reţinute în mod ilegal pe aeroportul din Virginia.

surse: (Reuters, News.ro, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri