Spion american la Kremlin, extras în cadrul unei operaţiuni complicate, după ce Trump a dezvăluit ruşilor secrete de stat

Data publicării:
putin-trump-white-house
Foto: White House

Într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras cu succes din Rusia unul dintre sursele acoperite de la cel mai înalt nivel în cadrul guvernului rus, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali ai Administraţiei Trump cu informaţii directe în legătură cu acest caz.

O persoană implicată direct în discuţii a declarat că extragerea spionului s-a datorat, într-o anumită măsură, îngrijorărilor cu privire la faptul că preşedintele Trump ar putea să-l deconspire. Trump şi persoane din administraţia sa au tratat, în mod frecvent, informaţii clasificate cu neatenţie.

Decizia de a îl extrage pe spion a fost luată în mai 2017, după ce Trump, într-o discuţie în Biroul Oval, a dezvăluit mai multe înalte secrete de stat ministrului de Externe rus Sergei Lavrov şi ambasadorului rus la Washington de atunci, Sergei Kisliak. Informaţiile, furnizate de Israel, se refereau la baze ale ISIS din Siria.

La momentul respectiv, directorul CIA de atunci, Mike Pompeo, actual secretar de stat, le-a spus altor oficiali ai administraţiei că există prea multă informaţie scursă în ceea ce priveşte o sursă ascunsă a guvernului american la Kremlin.

Extragerea, sau „exfiltraţia” este o operaţiune extraordinară folosită de serviciile secrete doar atunci când au motive să creadă că persoana respectivă este într-un pericol iminent.

Informaţiile scurse de însuşi preşedintele american ruşilor a dus la îngrijorări legate de spionul rus în mod specific, ceea ce a dus la decizia oficialilor de informaţii de a-l retrage. CIA a infirmat aceste informaţii.

Extragerea a avut loc într-un moment în care îngrijorările comunităţii de informaţii cu privire la capacitatea lui Trump de a avea grijă de secretele SUA crescuseră semnificativ. După decizia de a extrage spionul, în iulie 2017, Trump a avut o întrevedere cu Vladimir Putin la summitul G20 de la Hamburg. Într-un moment controversat, Trump a confiscat notele translatorului. Ulterior, oficiali ai serviciilor de informaţii şi-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că preşedintele american ar fi putut dezvălui secrete de stat lui Putin.

Extragerea spionului, a lăsat SUA fără una dintre sursele sale cheie la Kremlin, într-un moment în care tensiunile cresc. Comunitatea de informaţii americană consideră Rusia şi China ca fiind principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale americane.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri